Американските борсови индекси отчетоха повишения в първата търговска сесия за седмицата, в очакване на годишните финансови отчети на компаниите.   

Dow Jones Industrial Average регистрира ръст от 0.8%, S&P 500 затвори с повишение от 1.2%, а Nasdaq Composite приключи търговията с 2% нагоре. 

Акциите на големите технологични корпорации бяха в основата на повишенията, на фона на засилващия се оптимизъм в сектора.

Microsoft, която обяви инвестиционните си планове в областта на изкуствения интелект, е една от компаниите, които тази седмица ще публикуват финансовите си резултати за четвъртото тримесечие на 2022 г. 

Очаква се те да отразят въздействието на забавящото се търсене, но мерките за намаляване на разходите, включително и мащабните съкращения, обявени от компанията, биха могли да смекчат удара, смятат експертите. 

Производителите на чипове също допринесоха за ръста на индексите, след като Barclays завиши прогнозата си за финансовите резултати на индустрията.

Възходът на AI приложенията, като ChatGPT, и повторното отваряне на китайската икономика се очаква да стимулират търсенето на процесори, се посочва в анализа на инвестиционната банка, цитиран от Ройтерс. 

На стоковите пазари тази сутрин петролът регистрира лек спад, повлиян от очакванията за забавяне на глобалното търсене. 

Фючърсите на американския лек суров петрол се търгуват с 0.1% надолу - до ниво от 81.53 долара за барел, докато тези на сорта брент отчитат спад от 0.3 на сто до малко под 88 долара за барел. 

На валутните пазари щатският долар остава под натиск, като се търгува близо до най-ниското си ниво за последните 9 месеца спрямо еврото. Единната валута към момента се разменя за 1.0884 долара, или с 0.2% по-скъпо спрямо вчера. 

Доларът загуби 0.4% от стойността си спрямо йената до ниво от малко над 130 йени за долар.