Медийните заглавия за масови съкращения в САЩ продължават да се трупат, което - съвсем разбираемо, плаши служителите.

Пазарът на труда „е затегнат“ през по-голямата част от пандемията - с милиони повече свободни работни места, отколкото налични хора, които да ги запълнят, и специалисти по подбор на персонала, които стигат до крайности, за да привличат високоплатени служители в сферата на технологиите, финансите и недвижимите имоти.

Когато десетки хиляди служители внезапно губят работата си в компании, като Google, Amazon, IBM, Salesforce и други, е разбираемо тези сътресения да отекват на пазара на труда.

“Шумните съкращения” в технологичната сфера имат непропорционално голям смразяващ ефект, казва пред CNBC главният изпълнителен директор на ZipRecruiter Джулия Полак, тъй като те се случват в популярни компании, които наскоро са преминали през бърз растеж.

Нещо повече, това е “водеща индустрия, която оформя нашите нагласи и забавяне в нея кара търсещите работа в по-общ план да се притесняват за наличността на работните места.”

Съкращенията на „бели якички“ са вълничка, а не вълна

Макар тези съкращения да са внезапни и без съмнение - неблагоприятни за засегнатите хора, те не представляват вълна от съкращения, които са сигнал за рецесия, твърдят икономисти.

“Все още не се намираме в рецесия” и може да не осъзнаем, че сме в такава, докато тя приключи, казва старши икономистът от ADP Нела Ричардсън.

Безработицата в страната остава ниска на ниво от 3.5%, а по-малко от 1% от работната сила е съкращаван всеки месец, което е близо до рекордно ниски нива.

БВП на САЩ нараства с повече от очакваното миналия месец. А молбите за помощи при безработица намаляват с 6 000 през последната седмица до 186 000. При навлизането в пандемията този брой е около 200 000 на седмица.

Поредицата съкращения напоследък “са болезнени и обезпокоителни,” но това са “вълнички, а не вълни”, казва Ричардсън. 

Технологичните компании може и да намаляват броя на служителите си, но продължават да инвестират в изграждането на бъдещи технологии, а оттам и в работна сила, допълва той.

Microsoft, например, по-рано през месеца обяви, че съкращава 10 000 служители, а дни по-късно съобщи за мултимилиарда инвестиция в създателя на ChatGPT - OpenAI.

“Технологичната индустрия е на ръба,” казва Ричардсън, но може да не видим видим реалния ефект върху пазара на труда още няколко месеца, ако съкратените служители свършат обезщетенията и започнат да подават масово молби за помощи.

Междувременно, клиентите на ADP от малкия бизнес казват, че най-голямото им предизвикателство продължава да бъде намирането на квалифицирани служители и не смятат, че положението ще се подобри много през 2023 г. 

Работодателите на служителите с „бели якички“ може би повтарят грешките на компаниите в сферата на туризма, хотелиерството и услугите, които съкращаваха служители по време на пандемията, а впоследствие се сблъскаха с недостиг на кадри при възстановяването.

“Навлязохме в една нова ера на пазара на труда, в която осигуряването точно навреме на стоки или служители беше прекъснато и служителите може вече да не са налице, когато имате нужда от тях,” казва Ричардсън. 

Съкращения в производството биха могли да са сигнал за рецесия 

По-голям индикатор за предстояща рецесия е намаляването на броя на наеманите на работа служители и увеличаване на съкращенията на временно заетите в сферата на производството, казва Ричардсън.

Това би могло да е знак, че съкращенията сред служителите с „бели якички“ се пренасят и към работата на „сините якички“.

В края на 2022 г. индексът, следящ фабричната активност, отчита свиване за първи път от 2020 г., а “рецесиите обикновено започват от производството,” посочва Ричардсън.

Работодателите са съкратили 110 800 временно наети служители за последните пет месеца на 2022 г., информира The Wall Street Journal, в това число 35 000 през декември, което е най-големият месечен спад от на 2021 г. 

Дори и САЩ официално да навлезе в рецесия, “това ще е най-странната рецесия, започвайки с 3.5% безработица и при която потребителите са в добра форма, а доходите са нараснали.

Това ще бъде различен вид рецесия от тези, които познаваме, обикновено предизвикани от инфлация и по-високи лихви,” казва Ричардсън.

Това, което е по-вероятно да се случи, е САЩ да навлезе в период на стагфлация, или “слаба икономика” с трайна инфлация.

И докато рецесията означава, че икономиката се свива, достига ниска точка и тръгва нагоре, при стагфлацията Фед вдига лихвите и ги държи на тези нива, а инфлацията отслабва но не достига целта на централната банка от 2%.

“При стагфлацията не виждате светлината в края на тунела и в резултат на това може да имате слаб икономически растеж,” казва Ричардсън. “Ние се намираме по средата".