Никое друго животно не е толкова неумолимо свързано с изчезването на видовете, колкото додо - странно изглеждаща нелетяща птица, обитавала остров Мавриций в Индийския океан до края на 17 век.

Пристигането на завоеватели в района носи със себе си инвазивни видове и ловни практики, които обричат додо, не проявяваща страх от хората, на изчезване само в рамките на няколко десетилетия.

Днес екип от учени иска да върне додо на света в смела инициатива, включваща секвениране на древна ДНК, технология за редактиране на гени и синтетична биология. Те се надяват, че проектът ще открие нови техники за опазване на птиците, пише CNN.

„Наша отговорност е да разказваме истории и да мотивираме хората да мислят за кризата с изчезването на видове, която протича в момента“, казва Бет Шапиро, професор по екология и еволюционна биология в Калифорнийския университет, Санта Крус.

Шапиро е водещият палеогенетик в Colossal Biosciences - стартираща компания за биотехнологии и генно инженерство, основана от технологичния предприемач Бен Лам и генетика от Медицинското училище в Харвард Джордж Чърч, която работи по амбициозни проекти за възраждане на вълнестия мамут, тилацина и тасманийския тигър.

Шапиро казва, че вече е приключила ключова първа стъпка в проекта - пълно секвениране на генома на додо от древна ДНК - въз основа на генетичен материал, извлечен от останки от птицата в Дания.

Следващата стъпка е да се сравни генетичната информация с най-близките роднини на птиците в семейството на гълъбите — живия никобарски гълъб и изчезналия Rodrigues solitaire - гигантски нелетящ гълъб, някога обитавал остров близо до Мавриций.

Това е процес, който ще позволява да се определи кои мутации в генома „правят додото додо“, казва Шапиро.

Предизвикателства пред възкресяването на додо

Работата, необходима за възкресяването на животното - програмиране на клетки от жив роднина на додо с ДНК на изчезналата птица, ще бъде значително по-голямо предизвикателство.

Дори ако екипът успее в това начинание с висок залог, те няма да създават копие на додо, живяла преди четири века, а негова променена, хибридна форма.

Усъвършенстването на инструментите за синтетична биология по време на този проект ще има по-широки последици за опазването на птиците.

Техниките могат да позволят на учените да местят специфични генетични черти между различни видове птици, за да помогнат за защитата им, докато местообитанията се свиват и климатът се затопля.

Инвестиция в изчезващи видове

Независимо дали Colossal и неговият екип от учени ще успее в мисията си да възкреси додо и други изчезнали същества, подобни проекти вълнуват инвеститорите.

Стартъпът обяви, че е набрал допълнителни $150 милиона финансиране, с което общата сума на набрани средства от стартирането на компанията през 2021 г. достигна $225 милиона.

Критиците й обаче посочват, че огромните суми биха могли да се използват за защита на около 400 вида птици и много други животни и растения, застрашени от изчезване.

„Защо изобщо ще си правиш труда да спасяваш нещо отдавна изчезнало, когато има толкова много неща, които са застрашени от същото в момента?“ казва Джулиан Хюм, палеонтолог по птиците в Лондонския природонаучен музей, който изучава додо.

Митовете за додо

За додо се знае много малко, заради което съществуването на създанието е обвито в митове. Дори произходът на името й е мистерия, въпреки че Джулиан Хюм смята, че то произлиза от звука на крясъка, който е издавала птицата - тихо гукане.

Преди милиони години предците на додо обитавали Югоизточна Азия, а когато нивото на океана е било ниско, прескачали от остров на остров до Мавриций – изолиран и без хищници. После нивото на океана отново се повишило.

Така додо остава на острова, а изобилието от храна превръща птицата във все по-голяма и нелетяща.

Според дигитален 3D модел на птицата, разработен въз основа на скелет от Природонаучния музей в Дърбан, Южна Африка, додо някога е било високо около 70 сантиметра и е тежало около 15 до 18 килограма.

Додо вероятно е било по-пъргаво, отколкото може да се предположи от илюстрациите, които го изобразяват като дебела и тромава птица.