Само 13 от страните и териториите по света са се радвали на „здравословно“ качество на въздуха през миналата година.

Това сочи нов доклад, според когото замърсяването на въздуха през 2022 г. е скочило до тревожни нива.

Докладът на IQAir - компания, следяща качеството на въздуха в световен мащаб, установява, че средното годишно замърсяване на въздуха в приблизително 90% от анализираните държави и територии надвишава насоките за качество на въздуха на Световната здравна организация, предназначени да помогнат на правителствата да изработят разпоредби за защита на общественото здраве.

IQAir анализира средното ниво на качество на въздуха в 131 страни и територии и установява, че само шест държави - Австралия, Естония, Финландия, Гренада, Исландия и Нова Зеландия, както и седем територии в Тихия океан и Карибите, включително Гуам и Пуерто Рико, отговарят на изискванията на СЗО, които определят средно ниво на замърсяване на въздуха от 5 микрограма на кубичен метър или по-малко.

Седем държави – Чад, Ирак, Пакистан, Бахрейн, Бангладеш, Буркина Фасо, Кувейт и Индия, са със средно замърсяване на въздуха над 50 микрограма на кубичен метър, посочва CNN.

Проучването разглежда фините прахови частици, или PM2,5, които са най-малкият, но и най-опасният замърсител. При вдишване PM2.5 преминават дълбоко в белодробната тъкан, откъдето могат да навлязат в кръвния поток.

Те идват от източници, като изгаряне на изкопаеми горива, прашни бури и горски пожари и се свързват с редица здравословни проблеми, включително астма, сърдечни заболявания и респираторни болести.

СЗО затегна своите годишни насоки за замърсяване на въздуха през септември 2021 г., като намали допустимото количество фини прахови частици от 10 на 5 микрограма на кубичен метър.

Милиони хора умират всяка година от здравословни проблеми, свързани със замърсяването на въздуха. През 2016 г. около 4.2 милиона преждевременни смъртни случая са свързани с фини прахови частици, според агенцията на ООН.

Ако тогава са приложени последните насоки на СЗО, е можело да бъдат предотвратени близо 3.3 милиона смъртни случая.

По света основните източници на замърсяване на въздуха през миналата година са горските пожари и изгарянето на изкопаеми горива за транспорт и производство на енергия.

Китай, който от десетилетия е близо до върха на класацията на градовете с най-лош въздух, продължава да показва подобрение и през 2022 г. Близо 64% от 524-те анализирани града в континентален Китай отбелязват намаление на годишните PM2,5.

Според експертите, страните с най-добро качество на въздуха са тези, които предприемат конкретни действия за преход от замърсяващи индустрии към по-екологични форми на енергия, като слънчева и вятърна.

Важно е и да се разширят мрежите за мониторинг на качеството на въздуха.

Въпреки продължаващата война на Русия в Украйна, докладът на IQAir показва, че Украйна е разширила мрежите за наблюдение на въздуха, събирайки данни от близо три пъти повече градове през 2022 г., отколкото през 2021 г.