Прекомерното образуване на газове и подуване на корема е често срещан проблем, който причинява сериозен дискомфорт.

За да се справим с него и да предотвратим повторната му поява, Bright Side дава осем полезни съвета.

От решаващо значение е да се идентифицира основната причина за подуването, преди да се опитате да го лекувате самостоятелно и да сте наясно с потенциалните рискове, свързани с хронични или тежки медицински състояния.

Не забравяйте да потърсите насоки от медицински специалист, преди да направите каквито и да било промени в плана си за лечение.

Разходки

Редовната физическа активност може да подобри движението на червата и да помогне за освобождаването на газове. Дори кратката разходка може да бъде от полза за подобряване на храносмилателния комфорт.

Редовната физическа активност трябва да бъде включена в ежедневието, за да се предотврати повторната поява на подобни проблеми. Когато я превърнете в навик, ще поддържате здравето на червата и ще елиминирате дискомфорта, свързан с подуването на корема.

Масаж на корема

Техниката за самомасаж, която може да облекчи подуването на корема, включва поставяне на ръка над дясната бедрена кост и леко придвижване нагоре към гръдния кош по посока на часовниковата стрелка.

Не забравяйте да покриете както горната, така и долната част на корема с това движение и повторете за няколко минути. 

Ако почувствате болка или дискомфорт по време на самомасажа, незабавно спрете. Кконсултирайте се със здравен специалист, ако дискомфортът продължава или се влошава.

Ограничаване или избягване на подсладителите

Подсладители, като ксилитол, еритритол, малтитол и сорбитол, обикновено се използват в продукти без захар, като дъвки, сладолед, бисквити и енергийни блокчета.

Служещи като алтернатива на захарта, консумацията на големи количества от тях може да доведе до проблеми с храносмилането и прекомерно образуване на газове. Важно е да обърнете внимание на реакцията на тялото си към тези продукти и да ограничите приема им, ако е необходимо.

Идентифициране на хранителни алергии

Ако подозирате, че определени храни или съставки причиняват подуване на корема, важно е да се консултирате със здравен специалист, за да идентифицирате потенциални непоносимости или храносмилателни проблеми.

Много хора имат непоносимост към обикновени съставки, като лактоза, глутен, пшеница и фруктоза, а консумацията на тези храни може да предизвика негативни реакции в телата им.

Без газирани напитки

Консумацията на газирани напитки може да задържи газовете в стомаха ви, което води до подуване. Препоръчително е да ги ограничите и да изберете по-здравословни алтернативи, като вода с лимон, вода от краставица или чай от мента.

Тези опции са не само освежаващи, но също така могат да помогнат за облекчаване на подуването и насърчаване на храносмилателния комфорт.

Включване на пробиотици в ежедневната диета

Пробиотиците са полезни бактерии, които могат да подобрят храносмилането. Въпреки че някои хранителни продукти, като натуралните кисели млека, съдържат пробиотици, препоръчително е да се консултирате със здравен специалист, за да определи състоянието на червата ви и да даде препоръки за прием на точно определени добавки.

Те могат да помогнат за балансиране на чревната флора, да подобрят храносмилателната функция и да облекчат симптомите, свързани с подуване на корема.

Избягване на храни, които предизвикват газове

Ако имате подуване на корема след консумация на определени храни, като боб, кръстоцветни зеленчуци, леща, лук и ябълки, е добре да ограничите приема им.

Поддържането на хранителен дневник е полезен инструмент за проследяване на реакцията на тялото ви към различни храни, които могат да причинят подуване на корема или храносмилателен дискомфорт.

Намаляване на приема на сол

Прекомерната консумация на сол кара тялото да задържа вода, което води до чувство за подуване. Важно е да обръщате внимание на етикетите на храните, особено когато купувате преработени продукти, тъй като те често съдържат големи количества сол.

Ограничаването на приема на сол може да помогне за облекчаване на подуването на корема и за по-добро цялостно здраве. Най-добре е да консумирате не повече от 500 mg натрий на порция, за да намалите риска от здравословни проблеми.