Илон Мъск планира да построи нов град за служителите на неговите компании SpaceX и The Boring Company близо до Остин, Тексас, според публикация на The Wall Street Journal.

Милиардерът и неговите партньори са купили най-малко 3 500 акра земя в Бастроп, Тексас, на около 55 км от Остин.

В района вече са започнали да се появяват табели за град на име Снейлбрук - препратка към талисмана на The Boring Company, казва жител на Тексас пред Business Insider.

Мъск и негови служители са описвали визията за града, като "нещо като тексаска утопия по поречието на река Колорадо," пише WSJ. Градът от сглобяеми жилища ще разполага с басейн, спортна зона на открито и фитнес, както и с училище.

Главният изпълнителен директор на Tesla планира да построи и частно имение до града, в което би могъл да живее.

Това не е първият случай, в който милиардерът говори за построяването на град. През 2021 г. той заяви, че планира да построи град и близо до мястото, откъдето SpaceX изстрелва своите космически кораби в Бока Чика, Тексас.

Жители на Тексас и на двете места обаче се обявиха против плановете на милиардера.

Разбира се, Мъск има планове да построи и самоподдържащ се град на Марс. Основателят на SpaceX спомена за първи път за тази своя идея през 2014 г., а тя се превърна в едно от най-обсъжданите от него неща оттогава.

Мъск обаче далеч не е единственият милиардер или предприемач, който обсъжда построяването на свое кралство, така да се каже.

От представители на елита в Силициевата долина - от Питър Тийл до предприемачи, като Дан Гилбърт и Кевин Планк, някои от най-влиятелните хора в света през годините са се опитвали да изградят собствени общности.

През 2021 г. бившият главен изпълнителен директор на Walmart Марк Лор обяви планове за построяване на утопичен града на име Telosa.

Тогава Лор каза, че иска да построи егалитарна утопия, която около 50 000 биха могли да нарекат свой дом още през 2030 г. Той също така каза, че градът ще се управлява от equitism - комбинация от равенство и капитализъм.

Лор каза, че Telosa ще бъде построен в пустинята, без обаче да посочва точното място. Градът ще предлага на гражданите равен достъп до образование, здравеопазване и транспорт.

Жителите ще се придвижват в автономни автомобили, а градът ще използва енергия от възобновяеми източници.

Според уебсайта на града, това начинание ще струва около 400 млрд. долара, а гражданите ще кандидатстват, за да бъдат избрани да живеят там. Не е ясно към сегашна дата какви са плановете на Лор за града.

Милиардерът и рисков капиталист Питър Тийл също имаше план за утопичен град.

През 2008 г. Тийл стартира мисия за разработването на плаващ град, който представлява малък остров и ще съществува независимо от настоящите държави.

Според милиардера, градът ще бъде либертариански и ще "страни от политиката във всичките ѝ форми." Тийл дори създава Института Seasteading със софтуерния инженер от Google Патри Фридман през 2008 г.

Групата сключва споразумение с Френска Полинезия, но през 2018 г. правителството на страната заяви, че Институтът Seasteading е остарял и че плановете му не обвъразват страната по никакъв начин.

Тийл напуска борда на директорите на организацията през 2011 г., но и до днес институтът промотира идеята на своя уебсайт.

В Саудитска Арабия престолонаследникът принц Мохамед бин Салман строи град на име The Line, като част от по-голям проект, който се нарича Neom.

По футуристичния мегаград Neom, който се намира на брега на Червено море, се работи от 2017 г.

През 2019 г. Wall Street Journal информира, че плановете за града включват изкуствен дъжд, фалшива луна, роботизирани домашни помощници, динозаври роботи, светещ в тъмното плаж и учители холограми.

Neom се очаква да бъде дом на милиони хора, по-голяма част от които ще живеят в The Line — два успоредни небостъргача с дължина 120 км, в които ще има жилища, високоскоростен град, стадион и яхтено пристанище.

През 2017 г. Бил Гейтс инвестира около 80 млн. долара в планове за построяване на умен града в близост до Финикс, Аризона.

Подразделение на инвестиционната компания на Гейтс купува земя в югозападната част на щата Аризона за построяването на града с площ 24 800 акра, в който има жилищни сгради, обществени училища, както и офиси и търговски площи, информира AZ Central.

Тогава плановете бяха за построяването на 80 000 жилища, като имаше земя, запазена отделно за промишлени, офис и търговски площи. Името на града е Belmont, според изданието. Не е ясно колко са напреднали плановете за изграждането на града от 2017 г. досега.

Лари Елисън предприе не толкова футуристичен, а по-луксозен подход.

През 2012 г. съоснователят на Oracle купи около 98% от хавайския остров Ланаи за около 300 млн. долара, информира Bloomberg. След закупуването на земята той добави ресторант от веригата Nobu, построи курорт с уелнес център и реновира съществуващите хотели на острова.

Оттогава островът, който е дом на около 3 000 души, се превърна в дестинация за супербогаташи, като сред посетителите личат имена, като Том Круз, Синди Кроуфорд и Уил Смит. Самият Елисън се премести за постоянно на острова през 2020 г.

Милиардерът Лес Уекснър, който стои зад Victoria's Secret и Bath & Bodywork, построява собствен града в щата Охайо.

Уекснър решава да си създаде дом в Ню Олбани, Охайо, през 80-те години на миналия век. Построява имение с 30 стаи и купува около 10 000 акра земя около него, изкупувайки целия град, информира Bloomberg.

През последните 40 години той застроява града, в който изникват множество идентични жилища. Прекарва сутрините си в събота, обикаляйки около града, за да се увери, че всичко е в тон с оригиналната му визия.  

Днес средният доход на домакинствата в Ню Олбани е над 200 000 долара, а градът е с население от около 11 000 души. Средната продажна цена на имотите там е над 500 000 долара, по данни на Realtor.com.

Милиардерът инвеститор Марк Кюбан купува град Мустанг в Тексас през 2021 г.

Кюбан купува малкото градче срещу около 2 млн. долара като услуга за умиращ свой приятел на име Марти Прайс. Прайс притежавал града с още двама души и не искал съпругата му да наследи призрачен град, информира The New York Times.

Градът е основан през 1973 г., като в него е имало само два бизнеса, единият от които стриптийз бар. След затварянето на бизнесите обаче хората го напускат. "Не зная какво и дали ще правя нещо с града," казва Кюбан пред Dallas Morning News през 2021 г.

"Кралят на кашмира" Брунело Кучинели работи от 30 години по възстановяването на малко селце в Италия.

Милиардерът, който е собственик на едноименната модна марка, установява централата на компанията си в Соломео през 1985 г., като оттогава го првръща в нещо като фирмен град за Brunello Cucinelli SpA и нейните служители.

Общността разполага с летен театър, библиотека и църква от 18-и век.

Милиардери, като Кевин Планк и Дан Гилбърт, също са инвестирали част от парите си в градове.

През 2016 г. Планк, който е основател на Under Armour, обяви своя план на стойност 5.5 млрд. долара за възстановяване на Балтимор, Мериленд, където е базирана компанията му.

През 2021 г. Гилбърт, който е основател на Rocket Mortgage, обяви инвестиция на стойност 500 млн. долара в Детройт, Мичиган. Неговата компания е наляла милиарди долари в града, откакто премести централата си в центъра на Детройт през 2010 г.