Продажбите на употребявани електрически превозни средства в Съединените щати са нараснали с 32% през първите три месеца на 2023 г., като в същото време цените се понижават. Това показват данните на компанията за автомобилни услуги Cox Automotive, цитирани от Ройтерс. 

Те показват, че средната цена на дребно за употребяваните електромобили е около 43 400 долара, което е с 4% по-малко в сравнение със същото тримесечие на миналата година и значително под средната цена на новите електромобили, която е около 59 000 долара.

Цените на употребяваните електрически возила вероятно са повлияни и от агресивните понижения на цените от страна на Tesla. В четвъртък компанията намали цените на своите коли в Съединените щати с между 2% и 6%, което бе петото подобно намаление за тази година. 

„Тъй като пазарният лидер натиска цените на новите електромобили, тези на употребяваните превозни средства също следват този пример“, каза Кокс.

През първото тримесечие на 2023 г. в САШ са продадени нда 225 000 електромобила, по данни Kelley Blue Book, което представлява приблизително 7% от продажбите на нови превозни средства в страната.

Миналата седмица General Motors заяви, че е продал повече от 20 000 електромобила през първите три месеца на годината в Съединените щати, което се случва за първи път в историята. Електрическите автомобили представляват около 3.4% от продажбите на GM през първото тримесечие.

През август Конгресът на САЩ прие данъчен кредит от 4000 долара за използваните електромобили. Купувачите трябва да закупят употребяван автомобил за 25 000 или по-малко от оторизиран дилър, за да отговарят на изискванията. Максималният кредит е 30% процента от продажната цена до максимум 4000 долара.

Коригираният брутен доход на купувачите на употребявани електромобили не може да надвишава 75 000 за физическите лица или 150 000 при съвместна покупка.

Cox Automotive прогнозира, че тази година продажбите на нови електромобили в Съединените щати ще надхвърлят 1 милион единици спрямо около 807 000 миналата година,  или 5.8% от всички продажби в САЩ