Борсовите индекси на Уолстрийт регистрираха силни повишения, изтривайки част от загубите от последните няколко дни.

Силните финансови резултати на технологичните компании успяха да вдъхнат надежда на инвеститорите, надделявайки над опасенията от забавяне на ръста на американската икономика. 

Dow Jones Industrial Average се повиши с 1.57%, широкият S&P 500 добави близо 2%, а технологичният Nasdaq Composite регистрира повишение от 2.43% по време на борсовата сесия в четвъртък.

За S&P и Dow дневните повишения бяха най-силните от януари насам, а за Nasdaq ръстът беше най-висок от 16 март.

От 11-те основни сектора на S&P 500 най-голям ръст отчитат книжата на компаниите от сектора на комуникациите, следвани от потребителските стоки. 

Акциите на Meta затвориха с ръст от 13.9%, след като достигнаха най-високото си ниво от повече от година насам.

Компанията прогнозира по-високи тримесечни приходи от очакваното, а главният изпълнителен директор Марк Закърбърг каза, че AI увеличава трафика към услугите на компанията и повишава продажбите на реклами.

Книжата на Alphabet поскъпнаха с 3.5 на сто, а тези на Amazon регистрираха повишение от 4.6% и с още 7.6% в следборсовата търговия, когато гигантът в електронната търговия обяви по-високи продажби за тримесечието, в сравнение с прогнозите на анализаторите. 

Очакванията за печалбите на американските публични компании за първото тримесечие се подобриха драстично, като анализаторите вече предвиждат спад от 2.4% на годишна база за представителите на широкия индекс S&P 500.

В началото на отчетния сезон очакванията бяха за понижение от 5.1%, според данните на Refinitiv. 

На стоковите пазари тази сутрин цената на петрола леко се повиши, но въпреки това е напът да регистрира втора поредна седмица "на червено".

Страховете от забавяне на икономическия растеж и търсенето до голяма степен компенсират затягането на предлагането и ограничаването на добивите, обявено от държавите износителки и техните съюзници от ОПЕК+.

Статистиката показва, че икономическият растеж на САЩ се е забавил повече от очакваното през първото тримесечие на 2023 г., на фона на натиска от високите лихвени проценти и инфлацията.

В същото време, данните от Китай илюстрират продължаващия натиск върху индустриалния сектор, подчертавайки неравномерното икономическо възстановяване в най-големия вносител на суров петрол в света.

Федералният резерв на САЩ, Банката на Англия и Европейската централна банка се очаква да повишат лихвите на предстоящите си срещи следващата седмица. 

Тази сутрин фючърсите на американския лек суров петрол добавиха 0.6% към стойността си - до ниво от 75.20 долара за барел, а тези на сорта брент поскъпнаха с 0.7 на сто, до 78.75 долара за барел. 

Златото регистрира лек спад от 0.2% до 1995 долара за тройунция.