Лихвите по ипотеките у нас тръгнаха нагоре, което вече се отразява върху имотния пазар в страната. 

През първите три месеца на 2023 г. у нас са сключени 44 461 сделки - най-малкият брой от първото тримесечие на 2021 г., според статистиката.

Понижение в покупко-продажбите се отчита и в четирите големи града на страната. Най-голямо е то във Варна и София, където те намаляват със съответно 18.96% и 12.2%.

Спадът за четирите големи града е от 12.47%, а за страната – от 9.03 на сто. Най-малко понижение статистиката отчита в Пловдив (-8.32%), докато в Бургас сделките са по-малко с 8.99% спрямо 12 месеца по-рано.

Евтиният кредитен ресурс беше в основата на повишението на цените на имотите у нас до рекордни стойности.

На този фон, не е изненада, че растящите лихви водят до спад в стойността на жилищата - данните на националната статистика за четвъртото тримесечие на 2022 г. сочат, че цените на имотите в София отчитат спад от 2.5% за периода октомври-декември.

Междувременно, в началото на годината от Българска народна банка предупредиха, че се очаква лихвите по кредитите и депозитите да ускорят темповете си на нарастване и да достигнат най-високите си стойности в края на 2023 г. и в началото на 2024 г.

В края на април от централната банка увеличиха минималните задължителни резерви на финансовите институции - мощен лост за ограничаване на кредитирането у нас.

По-скъпият кредитен ресурс също така би намалил доходността от покупката на имот, което допълнително ще намали интереса към недвижимостите, придобивани с инвестиционни намерения. 

Купуващите собствено жилище пък може да срещнат затруднения в изплащането му - на фона на високата инфлация и ръста в лихвените нива.

Именно възможността на домакинствата да плащат без забава кредитите си е важен показател за икономиката.

Колко са лошите ипотеки у нас?

Справка на Darik Business Review показва, че малко над 2% от жилищните кредити към 31 март 2023 г. не се обслужват редовно.

При 1.2% от тях има забава до 90 дни, а съответно 0.12 и 0.79 на сто са в просрочие от 90 до 180 дни, или над 6 месеца.

Преди 5 г. редовно обслужваните заеми са под 90%, което значи, че банките не успяват да събират в срок всеки десети отпуснат лев.

Дали този процент ще нарасне в следващите месеци, когато все повече банки ще прибегнат до увеличение на лихвите, предстои да видим.