Касовите наличности, или т. нар. "кеш", на министерството на финансите в САЩ са паднали до опасно ниски нива, докато Вашингтон изчакваше до последния момент за сделка за повишението на тавана на дълга.

В края на деня на 25 май министерството на финансите на САЩ е разполагало с едва 38.8 млрд. долара кеш, според последните федерални данни. За сравнение по-рано през месеца сумата е била над 200 млрд. долара и се доближава до абсолютния минимум от 30 млрд. долара.

За по-ясна представа, в света има 31 милиардери, всеки от които разполага с по повече средства от 38.8-те млрд. долара кеш на правителството на САЩ, според индекса на милиардерите на Bloomberg.

Някои от тях, като модният магнат Бернар Арно, разполагат с много повече. Личното състояние на Арно, който е председател на концерна за луксозни стоки LVMH, се оценява на 193 млрд. долара. Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск пък разполага със 185 млрд. долара, а богатството на основателя на Amazon Джеф Безос възлиза на 144 млрд. долара.

Сред тези 31 милиардери, които разполагат с повече пари от САЩ, попадат още имена като Майкъл Дел, легендарният инвеститор Уорън Бъфет, съоснователят на Facebook Марк Закърбърг, френският милиардер Франсоа Пино и председателят на модната къща Chanel Ален Вертхаймер.

През уикенда президентът на САЩ Джо Байдън и лидерът на републиканците в Конгреса Кевин Маккарти постигнаха двупартийно споразумение за отмяна на тавана на дълга до 1 януари 2025 г.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън бе предупредила, че ако Конгресът не вдигне тавана на дълга до 5 юни, правителството няма да разполага с достатъчно средства, за да погасява всичките си задължения изцяло и навреме.