През миналия юли в богато украсена бална зала във Версайския дворец ръководителят на тайванската ProLogium вади ножица и срязва наполовина една от батериите на компанията, която е с размерите на кредитна карта.

Малката крушка, която тя захранва, продължава да свети.

Френският президент Еманюел Макрон е смаян от демонстрацията на сигурността и издръжливостта на технологията от следващо поколение, която много производители на автомобили се надяват, че скоро ще захранва електромобилите.

Той обещава на главния изпълнителен директор на ProLogium Винсент Янг да помогне на компанията да започне дейност във Франция.

Десет месеца по-късно Макрон и Янг обявяват, че ProLogium е избрала френския пристанищен град Дюнкерк пред други обекти в Германия и Нидерландия за първия си гигазавод за батерии за електромобили извън Тайван.

Това е един от четирите подобни завода, които Макрон се надява, че ще трансформират бедния, бивш район за добив на въглища в близост до Белгия, в център за батерии за електромобили, създавайки работни места и нареждайки Франция сред лидерите в енергийния преход.

Това обаче не е случайно.

Интервюта с 10 държавни представители и ръководители,  участвали в инвестиционните решения, показват, че Франция е разпънала червения килим, предлагайки на производителите на батерии щедри субсидии, благодарение на облекчаване на правилата за държавна помощ на ЕС по отношение на проектите за зелена енергия, както и благодарение на известно лично лобиране от страна на Макрон.

Промените, въведени след като Макрон става президент през 2017 г., като намаления на корпоративния данък, мерки за улесняване на наемането и освобождаването на служители и ограничения на производствения данък, базирани на размера на заводите, също изиграват роля за тези решения.

Освен ProLogium, китайската Envision AESC, местният стартъп Verkor и консорциумът ACC, който включва Mercedes и Stellantis, също отварят гигазаводи в същия район.

Официални лица пък казват, че Франция ухажва китайския гигант при електромобилите BYD и Tesla също да построят заводи за електромобили.

"Резултатите не падат просто така от небето," заявява Макрон пред Reuters в Дюнкерк. "Това е в съответствие с действията ни от последните шест години. Франция се приспособява към света."

Автопроизводителите бързат да изпреварят конкурентите си, като произвеждат по-чисти автомобили, осигуряват си по-голям контрол над веригите на доставка и приближават заводите, които произвеждат батерии за електромобили (индустрия, в която доминират китайски, южнокорейски и японски компании), по-близо до своите производствени обекти.

В същото време, европейски държави се притесняват, че Законът за понижение на инфлацията, който включва пакет с инициативи на стойност 430 млрд. долара за ограничаване на емисиите и засилване на местното производство, ще пренасочи инвестиции към САЩ за сметка на Европа.

По тази причина Франция представя превръщането на своя някога индустриализиран север в център за гигазаводи като победа за европейската икономика и производствения суверенитет в условията на конкуренцията от страна на САЩ и Китай.

Активността на Макрон обаче очертава и засилващото се съперничество между европейските правителства за привличането на инвестиции от автомобилни компании и техните доставчици.

"Президентът се бори за Европа, когато е възможно, но също така се състезава с Европа," казва френски дипломат, запознат с начина на мислене на Макрон.

Със сделката с ProLogium и откриването на завода на ACC миналия месец, Макрон също така се надява да покаже на недоволното общество, че благоприятстващите бизнеса реформи се отплащат и да измести наратива от продължаващите с месеци протести срещу решението му за вдигане на пенсионната възраст.

В момента обаче Франция изостава зад Германия, когато става въпрос за привличането на производители на батерии.

С планирания от ProLogium 48-гигаватчасов завод, страната разполага едва със 169 гигаватчаса планирани или работещи обекти, докато Германия има 545, а Унгария - 215.

Франция обаче наваксва изоставането, отчасти благодарение на щедростта си при финансирането на проекти предварително.

За да си осигури завода за батерии на ProLogium, който се очаква да включва обща инвестиция от 5.2 млрд. евро и да създаде 3 000 работни места, Франция е предложила стимули на стойност над 1 млрд. евро, според източник на Reuters.

От ProLogium са отказали да коментират нивото на подкрепа, тъй като то все още подлежи на одобрение от страна на ЕК и крайната сума може да е различна.

За завода на стойност 2.3 млрд. евро, отворен от ACC (Automotive Cells Company), Франция е осигурила около 840 млн. евро субсидии.

ACC планира да построи подобни заводи в Германия и Италия с помощта на 437 млн. евро и 370 млн. евро публични средства, респективно, според германското и италианското правителство.

За да разгърне обществената подкрепа, която Франция предлага, за да привлича производителите на батерии, Макрон лобира пред Брюксел да позволи на страните членки на ЕС да предлагат същите субсидии, като тези на Вашингтон.

От ЕС се съгласиха през февруари да облекчат правилата за държавна помощ, проправяйки пътя за Франция да представи зелен пакет за данъчен кредит, който може да достига до 40% от капиталовите инвестиции на компания в проекти за вятърна и слънчева енергия и термопомпи.

Франция също така предлага паричен стимул в размер на до 5 000 евро на купувачите на нови електромобили, при условие че производителите спазват строгите стандартни за ниски емисии, с което на практика изключва много неевропейски производители, които използват по-мръсна енергия.

Някои политици от френската опозиция обаче казват, че Макрон просто излага Франция на прищевките на компании, които разиграват правителствата, за да получат обществени средства.

"В Дюнкерк има китайски и тайвански инвеститори," казва Фабиен Русел, ръководител на Френската комунистическа партия. "Тези акционери може да се оттеглят по редица причини. Какво се случва, ако държавата няма гаранции или пък дял в бизнеса?"