За разлика от преди 25 години, днес е трудно да се намери човек, нелетял със самолет.

Това уникално преживяване доскоро не беше особено широко разпространено, така че не е чудно, че на борда с човешкия организъм се случват някои странни и неочаквани неща, включително докарване до сълзи.

Случаите на избухване в плач по време на полет не са никак малко, като проучване на Virgin Atlantic от 2011 г. установява, че „над половината от респондентите (55%) се съгласяват, че емоциите им се засилват на борда, а 41% от анкетираните мъже казват, че се крият под одеяла, за да скрият сълзите си.”

Когато летим, е по-вероятно да се разплачем. Но защо?

Психологически фактори

Първата причина е проста: всички имаме проблеми с психичното здраве.

„На всяко възрастово ниво, независимо от пол, религия, раса и произход, много хора страдат от психични проблеми - от клаустрофобия до агорафобия и други различни прояви на тревожност – те са повсеместни“, казва д-р Робърт Л. Куигли, старши вицепрезидент и регионален медицински директор на International SOS & MedAire.

„Стресът от пътуването е достатъчен, за да се превърне в основно предизвикателство за психичното здраве“, казва той.

Малцина биха оспорили факта, че летенето е стресиращо: да стигнете навреме до летището, да преминете през проверката на сигурността, след това да се качите на самолета, натъпквайки всичките си вещи и тялото си в малко пространство възможно най-бързо – това е сериозно предизвикателство.

Ако пътувате сами, вие сте заключени с група непознати в ограничено пространство. Тези обстоятелства биха изнервиха мнозина.

Но има и още. Току-що сте се сбогували с любим човек, летите за интервю за работа или към място, на което никога не сте били? Всичко това е стресиращо дори и за най-спокойните хора.

Добавете лек проблем с тревожността (това е най-разпространеното психично заболяване, засягащо почти 20% от населението) и не изглежда толкова странен факта, че хората се обливат в сълзи във въздуха.

Физическата част

Самолетите са специфична – и често особено неудобна – среда. Все по-малките седалки и минимизираното пространство за краката не водят само до болезнени усещания в бедрата и колената.

„По-малкото пространство на разположение на пътника увеличава безпокойството – вашите основни физически граници са нарушени“, казва д-р Джоди Де Лука, лицензиран клиничен психолог и експерт по надморска височина и емоции.

„Вече не е комфортно да летиш. Основните ни нужди – храна и напитки, одеяла и възглавници, не са осигурени. Дори сте ограничени до това какво можете да качите на борда, за да се успокоите“, добавя тя.

А налягането в кабината има много реални физически ефекти, в зависимост от отделния човешки организъм.

„Има множество доказателства, че човек изпада в относително състояние на хипоксия (кислороден дефицит) по време на полет“, казва Куигли. А въздействието на това явление не се осъзнава от пътниците.

„Един човек може да се чувства сълзливо, друг сънливо – хипоксията засяга хората по различни начини“, допълва той.

Съберете всичко заедно и ще разберете, че не е изненадващо, че плачем на 11 000 метра надморска височина. Чувстваме се странно физически, нямаме контрол върху обстоятелствата и това ни прави уязвими.

 „Има нещо специално в това да плачеш на борда на самолет“, казва Стивън Грьонинг, професор по кино и медии във Вашингтонския университет в Сиатъл, който изследва уникалния ефект върху пътниците на забавленията на борда.

В изследване по темата, наречено Crying while Flying: The Intimacy of Flight Entertainment, той посочва, че „развлеченията по време на полет генерират култура на интимност и създават изключителна близост между пътника и медийната форма.“

Грьонинг смята, че вероятно комбинацията от стресови фактори и близостта на мултимедийните развлечения ни докарат до сълзи.

Ролята на алкохола

Алкохолът може да помогне за намаляване на безпокойството от летенето за някои хора, но носи и множество отрицателни ефекти: влошава дехидратацията, засягаща повечето пътници поради налягането в кабината.

Физическите и психологически ефекти – в комбинация с хипоксията и налягането, могат да ви направят по-емоционални.

Ето защо експертите не съветват по време на полет да се консумира алкохол, като предупреждават, че е опасно да се комбинират лекарства за тревожност с него. „Можете да изпаднете в дихателна недостатъчност“, казва Куигли.

Какво да направите, за да не сте твърде емоционални по време на полет?

Единият вариант е просто да се разплачете, но имайте предвид, че сте на публично място, казва Де Лука. Така че е добре да го направите скришом, доколкото е възможно в ограниченото пространство на самолета.

За да избегнете сълзите, „споделете чувствата си, ако не пътувате сами“, съветва Де Лука. Ако сте соло, просто се разсейвайте, „така че мозъкът да е принуден да мисли, вместо да чувства.“

Някои се обръщат към подкасти за медитация, които предлагат десетки безплатни и полезни варианти за успокояване и отпускане на ума.

Други хора обаче са скептични относно твърдението, че в самолета се плаче повече.

Д-р Пол Уикс публикува проучване, което показва, че хората плачат във въздуха със същата честота, с каквато го правят у дома, като нарича цялата концепция за повече емоции на борда „псевдофеномен“.

Така или иначе, няма да ви навреди да сложите още един пакет носни кърпички в ръчния багаж.