Аржентина е изправена пред толкова остър недостиг на щатски долари, че търговските банки в страната вече имат право да откриват депозитни сметки в китайски юани.

Централната банка на Аржентина обяви, че позволява юанът да се използва като валута в спестовни и разплащателни сметки.

Този ход допълва изявлението на регулаторния орган по ценни книжа в страната, който съобщи, че Аржентина може да емитира ценни книжа в китайската валута.

Страната, в която вече могат да се откриват банкови сметки в долари, увеличава използването на юани на фона на драстичния недостиг на щатска валута.

През април страната Аржентина да плаща за внос от Китай в юани. След това тя осъществи част от плащане на стойност 2.7 млрд. долара към Международния валутен фонд (МВФ) в юани, информира Buenos Aires Times reported, позовавайки се на източници от министерството на икономиката.

Страната се обърна към юана като алтернативна валута, тъй като резервите в долари на централната ѝ банка са на най-ниското си ниво от 2016 г., отчасти и вследствие на продължаващата суша, която засегна износа на селскостопанска продукция, информира от Bloomberg.

Вследствие на сушата, Аржентина е продала по-малко реколта, която се търгува в долари. Това, от своя страна, е довело до недостиг на „зелените пари“ и означава, че за страната е по-трудно да търгува в международен план, защото суровините обикновено са деноминирани в долари.

Освен това, стойността на аржентинското песо се срина спрямо долара, падайки с 30% от началото на годината, което прави закупуването на долари много по-скъпо. Песото губи близо 80% от стойността си спрямо долара от началото на 2020 г.

Всички тези събития откриват възможности пред юана, който Пекин се опитва да налага в международен план.

Китай се опитва да увеличи глобалното обращение на юани, използвайки валутата в почти всички свои плащания на руския петрол, който е закупила през последната година, информира Reuters през май.

В Аржентина стойността на трансакциите с юани на валутния пазар в страната достига 285 млн. долара само през първите 10 дни на юни. Това е два пъти повече, в сравнение с целия май, след като над 500 компании са се възползвали от възможността за плащане за внос с китайската валута.

Въпреки скока в използването на юани, ключов аржентински политик отказва да отпише долара. Хавиер Милей, водещ президентски кандидат, предложи замяната на песото с долара като местна валута в Аржентина с цел ограничаване на инфлацията.

"Песото се топи като лед в пустинята Сахара," казва Милей, цитиран от Bloomberg.