Хората с нелекувани зрителни увреждания са значително по-склонни да развият деменция. Това сочат данните от ново проучване, цитирано от CNN.

Предишни изследвания показват връзка между когнитивното здраве и това на зрението.

Най-новото от тях обаче е уникално по отношение на строгостта на оценяване на зрението и представителността на извадката, казва клиничният учен д-р Джошуа Ерлих, който е водещ автор на доклада, публикуван в списание JAMA Ophthalmology.

Ерлих и неговите съавтори са разгледали данните от Националното проучване на тенденциите в здравето и стареенето през 2021 г. в Съединените щати, в което са включени близо 3000 души.

Те получават таблетни устройства, извършващи тестове за близко и далечно виждане, както и контрастна чувствителност.

„Направихме всички изследвания, за да се уверим, че тестовете за iPad са еквивалентни на теста в лекарския кабинет и ги внедрихме в домовете на хиляди възрастни хора“, казва Ерлих, който е асистент по офталмология и визуални науки в Мичиганския университет.

Участниците, от които всички на възраст над 71 години, след това са изследвани за деменция. От всички лица, участващи в проучването, 12.3% показват признаци на болестта.

При хората със зрителни затруднения да виждат на разстояние процентът скача до 19.5%, за тези със зрителни увреждания до 21.5%, а за онези, които имат умерено до силно зрително увреждане, се повишава до 32.9%.

Проучването показва още, че дори леко увреждане на зрението може да увеличи риска от деменция.

Деменция или увредено зрение – кое идва първо?

Важно е да се отбележи, че поради начина, по който е направено проучването, изследователският екип не може да знае със сигурност дали увреждането на зрението е причинило деменцията или обратното.

Съществува подобна връзка между загубата на слух и болестта, казва Улрих. Може да се окаже, че уврежданията намаляват силата на сетивата, водейки до объркване, което пък ускорява когнитивния спад.

Друг фактор, вероятно водещ до връзката, е спадът на възможностите за участие в обществения живот, свързан със загубата на зрение.

Следващите стъпки

Какво можете да направите по въпроса? Грижете се за зрението си, съветват учените. В допълнение към воденето на здравословен начин на живот, годишните посещения при очния лекар са важни.

Когато става въпрос за увреждане на зрението, над 80 процента от заболяванията са или предотвратими, или дори обратими. Но не всеки случай е лечим, затова е важно хората с липсващо или намалено зрение да продължават да живеят активно.