Най-големите врагове на европейските централни банкери в борбата им с инфлацията през последните две години бяха Владимир Путин и COVID-19, а според някои икономисти - и Бионсе.

Макроикономическата сила на американската певица обаче изглежда не е особено сериозна, пише The Economist. 

Цените на хотелите скочиха в Швеция, когато 46 000 фенове се стекоха в столицата Стокхолм за турнето на поп звездата през май. Индексът на потребителските цени в страната достигна 9.7% тогава, което беше по-високо от очакваното.

„Бионсе е виновна“, заяви местен икономист, сякаш я беше хванал на местопрестъплението. 

Наистина ли обаче турнетата на суперзвездите могат да стимулират инфлацията?

В повечето случаи вероятно не. Инфлацията се изчислява чрез сравняване на цените на кошница от стоки, а не чрез измерване на внезапни поскъпвания в един сектор, например хотелите.

В повечето държави индексът на потребителските цени включва стотици стоки и услуги. Концертите, театърът и киното обикновено са с тежест под 1% от цялата кошница. 

Следователно инфлацията в цялата страна рядко може да се повлияе от едно единствено събитие, освен ако то наистина не е в огромен мащаб. 

Феновете на Тейлър Суифт се очаква да похарчат около 600 милиона долара за билети по време на настоящото ѝ турне в САЩ, но потребителите в страната са похарчили почти 7 трилиона долара за еквивалентния период на миналата година.

Турнетата са голям бизнес, но не чак толкова голям, че да влияят на макроикономическите показатели, пише още изданието. 

Покачването на цените на развлеченията на теория не би трябвало да се отразява на останалите стоки и услуги. По-скъпите хотели може дори да бъдат компенсирани от спад на разходите за други неща.

За да си позволят смразяващо скъпите билети (с цена до $899 за американското турне на Тейлър Суифт, например), някои фенове ще спестят от ресторанти, кино или почивки.

В малките държави нещата може да са различни

В по-малките икономики е възможно да се наблюдава временен скок в инфлацията в резултат на някое голямо турне или друго мащабно събитие, смята Тони Йейтс, който е бивш икономист на Bank of England.

В Сингапур - град-държава с население от около 5.6 милиона души, Тейлър Суифт ще изнесе общо шест концерта, които ще са и единствените ѝ изяви в Азия. 

На теория около 6% от населението на страната може да присъства. Министърът на образованието на Сингапур наскоро дори отказа да предостави на децата извънредна училищна ваканция заради концертите.

Десетки хиляди фенове на изпълнителката обаче ще пристигнат в страната от целия Азиатско-тихоокеански регион, предизвиквайки ново търсене и осъществявайки разходи на пари в брой. 

Това може да ограничи предлагането на хотелите, като повиши цените достатъчно, за да предизвика малък скок в инфлацията. Местните могат да посегнат и на спестяванията си, харчейки пари, предназначени за бъдещето. Това също може да повиши цените - поне временно.

Но подобни ефекти винаги са краткотрайни и когато феновете си тръгнат, цените ще паднат. Хотелите не могат да обявяват цени като за турнето на Тейлър Суифт през цялата година. 

В резултат на това нивото на инфлацията може да се понижи още през следващия месец. А това означава, че музикалните турнета вероятно не са нещо, на което централните банкери трябва да си правят труда да реагират, казва още Тони Йейтс.

Колко скъпи са посещенията на днешните концерти? 

Цената да видиш на живо изпълненията на големите артисти винаги е била висока. Сопраното Джени Линд, която обикаля САЩ през 50-те години на 19-и век, продавала билетите си по 6 долара на брой. Коригирани спрямо инфлацията, тази сума се равнява на около 230 днешни долара. 

Средната цена за посещение на концерт от турнето на Тейлър Суифт е 254 долара. Но днес изпълнителите не посещават малки клубове, а предпочитат да пеят и свирят пред по-големи тълпи. 

Една от причините е конкуренцията за организиране на по-мащабни и по-впечатляващи представления.

Може би това е и причината, поради която Тейлър Суифт е избрала да организира единствените си азиатски изпълнения в Сингапур.

Разнасянето на сцени, реквизит и оборудване на различни места е по-рисковано и по-скъпо, отколкото инсталирането им няколко пъти на едно и също място, разибра се, ако има търсене за това. Coldplay и Хари Стайлс също предприемат подобен подход. 

Изводът е, че икономиката на музикалните турнета може и да се променя, но това не трябва да тревожи повечето централни банкери и потребители, пише още The Economist.