Южна Америка се подготвя за икономическото въздействия на климатичния феномен Ел Ниньо. Наводненията и сушите ще доведат до удар от 300 милиарда долара върху икономиките в региона, пише Financial Times.

Планетата премина през най-горещата седмица в историята в началото на юли, а експертите обявиха завръщането на Ел Ниньо - метеорологично събитие, което затопля източната екваториална повърхност на Тихия океан и причинява глобални промени в температурата и валежите.

Световната метеорологична организация посъветва правителствата в засегнатите райони, включително Югоизточна Азия, Африка, Австралия, южните американски щати, както и Южна Америка, да действат, за да спасят живота и поминъка си. 

Южна Америка, която е зависима от износа на селскостопански продукти и е силно уязвима на покачващите се температури, е изложена в много голяма степен на екстремното време, което циклите на Ел Ниньо могат да донесат.

Феноменът засяга региона неравномерно, причинявайки проливни дъждове по тихоокеанските брегове на Перу и Еквадор и засушавания в части от Колумбия и Чили, като същевременно увеличава вероятността от горски пожари в тропическите гори на Амазонка.

Corficolombiana, базирана в Богота компания за финансови услуги, прогнозира, че икономическият растеж ще се свие съответно с 1.7% и 1.6% в Перу и Еквадор и с 0.6% в Колумбия, като икономистите предупреждават, че недостигът на храна и енергия може да предизвика нов пристъп на инфлация, стимулираща ново повишаване на лихвените проценти.

„Ако инфлацията се ускори отново поради Ел Ниньо, това може да попречи на капацитета на централните банки да променят своята парична позиция от рестриктивна към неутрална“, коментира пред FT Алберто Рамос, главен икономист за Латинска Америка в Goldman Sachs.

Ел Ниньо затопля обикновено хладното и богато на хранителни вещества Хумболтово течение край бреговете на Перу и Еквадор и кара рибите да мигрират далеч от местните риболовни райони, които са едни от най-продуктивните в света.

Добивът в риболовната индустрия на Перу се очаква да се свие с 19.3% тази година, според базираната в Лима консултантска компания Thorne & Associates, след като министерството на производството отмени първия за годината сезон за риболов на хамсия.

Малката риба се използва за производство на рибно брашно. Перу произвежда 20% от световното предлагане на този продукт. Общото производство на риба в Перу е спаднало със 70%  през май спрямо същия месец на миналата година.

Лима обяви спешни мерки на стойност 1.1 милиарда долара за справяне с последиците от Ел Ниньо, включително средства за дренажни системи, речни защитни съоръжения и пътища, които могат да бъдат повредени от проливните дъждове. Здравните власти казват, че наводненията ще изострят епидемията от болестта денга, пренасяна от комарите.

Мерките са в допълнение към общия пакет от 2.1 милиарда долара за стимулиране на икономическото възстановяване, след като части от страната пострадаха от масовите безредици след отстраняването на левия президент Педро Кастило по-рано тази година.

Бивият финансов министър на Пери Алфредо Торн, който ръководи Thorne & Associates, припомня, че страната и преди е заделяла средства за ограничаване на последствията от Ел Ниньо, но те са били изразходвани за други цели. Той визира пакетите от стимули на стойност 8 милиарда долара в отговор на цикъла на Ел Ниньо от 2014-16 г.

„Вместо тези пари да се използват за предотвратяване на последиците от бъдещи събития на Ел Ниньо, парите отидоха за изграждане на училища и други публични разходи“, казва Торн.

Еквадор, където през 1997-98 година Ел Ниньо отне 300 живота и изтри 3 милиарда долара икономическа продукция, също е изправен пред сътресения в земеделието. Производителите на банани съобщават, че 50 000 хектара са изложени на риск, докато реколтата от захар също е застрашена. Правителството е отпуснало 266 милиона долара за смекчаване на загубите и щетите.

В Колумбия се очаква сушите да разкрият уязвимости в енергийната мрежа на страната, около 70% от която се обслужва от водноелектрическа енергия. Икономистите прогнозират, че капацитетът на язовирите може да спадне от 65% до 44% по време на Ел Ниньо, което принуждава властите да обмислят увеличаване на производството от изкопаеми горива.

Базираният в Богота мозъчен тръст Fedesarrollo прогнозира увеличение на сметките за енергия в Колумбия от 50 до 100 процента, в зависимост от силата и интензитета на Ел Ниньо.

„Ел Ниньо вече е включен в нашите прогнози за растеж. Взехме предвид намаляването на размера на реколтата поради сушата и потенциални инфлационни ефекти“, заяви финансовият министър Рикардо Бонила. 

В Чили учените свързаха последните силни дъждове, които бяха най-тежките от 30 години насам, с комбинацията от въздействието на Ел Ниньо и изменението на климата.

Властите обявиха извънредна ситуация в селското стопанство в два централни региона, освобождавайки средства, за да помогнат на фермерите да хранят животните и да осигурят подкрепа за застрахователни искове. Националното земеделско дружество призова за значителни подобрения във водната инфраструктура и капацитета на язовирите, за да могат да се възползват от по-силните валежи.

В Бразилия, най-голямата страна в региона, Ел Ниньо се очаква да донесе повече дъжд на юг, но по-малко на север, което прави тропическите гори на Амазонка по-податливи на горски пожари.

Учените се опасяват, че въздействието на метеорологичния феномен ще се засили от променящите се климатични модели.

„Имаме региони, където по време на сухия сезон вече е с 2.5 градуса по Целзий по-горещо и региони, където има с 30% по-малко валежи. На всичкото отгоре сега се задава и Ел Ниньо“, коментира пред FT Ерика Беренгер, бразилски изследовател в британските университети Оксфорд и Ланкастър.

По думите ѝ, това увеличава вероятността от горски пожари, при които всичко може да се обърка.

В Аржентина увеличените валежи могат да бъдат от полза за селскостопанския сектор.

Реколтата от соя за 2022-23 г. е по-малко от половината от предходната година и правителството каза, че сушата е унищожила повече от 18 милиарда долара прогнозирани приходи от износ, увеличавайки сериозния недостиг на валута в страната, засегната от трицифрени нива на инфлация.

Организацията по прехрана и земеделие на ООН обаче предупреди, че части от Аржентина може да пострадат от силните дъждове, чието въздействие върху земеделските култури е трудно да се предвиди.