Този цветен проект с площ от 40 квадрата е дело на интериорния дизайнер Елина Мусакулова.

„Обикновено нашите клиенти не участват в дизайна, но този път работихме в екип“, казва съоснователят на студиото за бутикови интериори Sdelaemremont.kz, цитирана от Architectural Digest.

Двустайният апартамент, разположен в сърцето на Алмати в Казахстан, принадлежи на шестчленно семейство, което живее на около час път извън града.

Трите дъщери на двойката (която има и малък син) посещават училище наблизо и участват в куп извънкласни занимания. „Те искаха междинна спирка, в която да се отпуснат за час или два между учебния ден и техните допълнителни дейности“, обяснява Елина.

Екипът напълно променя апартамента, разположен на третия етаж на четириетажна жилищна сграда, построена през 1966 г. Разгледайте го във видеото в Instagram:

„Ние обичаме да работим с клиенти, които преосмислят цялото пространство“, отбелязва Елина. „Тук променихме оформлението, за да имат подходяща спалня и кухня при по-дълъг престой.“

Когато се стига до избор на цветова схема, клиентите не посочват конкретен стил или тонове, те просто искат безгрижен, спокоен вид. Това е страхотно за фирмата, чиято работа съчетава усещане за радост с уникална елегантност.

Боядисването на стените и таваните в бяло прави пространството по-голямо и по-светло и създава чиста, свежа основа. Червени, жълти, сини и дървесни тонове - както светли, така и тъмни, смекчават цялостния ефект. „Естественият дървен под балансира смелите цветове“, казва дизайнерът.

Веселата червена преграда между всекидневната и трапезарията и кухнята е отправната точка. Тя добавя архитектурен акцент на иначе обикновената бяла „кутия“, като същевременно очертава двете зони без да блокира светлината.

„Остъклената преграда и напречните греди пропускат светлина във всяка част на апартамента, включително банята“, казва дизайнерът. „Разширихме вратите до тавана, за да направим пространствата да изглежда по-високо.“

Друг забележителен аспект на проекта са ниските разходи. Квадратните плочки, използвани за кухненския гръб и във ваната, първоначално са широкоформатни.

След като са срязани, общата им цена е по-ниска, ако са купени готови в малък формат. „Това беше идея на клиента, тя прояви креативност в намаляването на разходите“, казва Елина.

За мебелите и осветлението в апартамента са използвани боя и лак. Елина боядисва обикновени таванни светлини в тъмен въглен, след което ги монтира произволно по двойки в цялото пространство.

Светлосините маси за кафе и жълтият стол са от тъмно дърво, преди дизайнерът да се добере до тях. „За първи път рисувахме мебели“, казва Елина.

Други предмети също са персонализирани, като например синьото огледало в антрето. „В Казахстан е по-евтино да си правиш неща, отколкото да ги купуваш“, обяснява дизайнерът.

Тя обаче предлага на двойката да похарчи повече за два стола Fritz Hansen Ant. „Ние казваме на клиентите, че добрите столове правят една стая по-скъпа“, казва Елина.

Силуетите са отличителни, както и десените. „Моделът напомня на казахстански орнаменти, въпреки че не съм сигурна дали това е имал предвид датският дизайнер,“ допълва тя.