Ръстът на американския капиталов пазар увеличи богатството на домакинствата в САЩ до рекордно високо ниво от над 154 трилиона долара през второто тримесечие на тази година. Тенденцията беше подпомогната и от възстановяването на стойността на имотите, показват данните на Федералния резерв, цитирани от Ройтерс.

Нетното богатство на американските домакинства е нараснало с 3.7% до 154.28 трилиона долара в периода от април до юни. В края на март до достигна 148,79 трилиона долара. домакинствата, бизнеса и федералните, щатските и местните власти.

Данните показват, че домакинствата са възстановили напълно загубите, генерирани от срива на борсовите индекси и поевтиняването на недвижимите имоти през по-голямата част от миналата година. Тогава Фед започна своята агресивна кампания за овладяване на инфлацията чрез серия от бързи увеличения на лихвените проценти.

Общата възвръщаемост на широкия борсов индекс S&P 500, която включва и реинвестираните дивиденти, достигна 8.7% през второто тримесечие, което е най-високата ѝ стойност от последните три месеца на 2021 г. насам. 

Ралито на пазара на акции добави 2.6 трилиона долара към нетната стойност на активите на домакинствата, което представлява почти половината от общото увеличение на богатството през тримесечието.

Недвижимите имоти са другият голям двигател на този ръст, като стойността им се повиши за първи път от второто тримесечие на 2022 г., допринасяйки с 2.5 трилиона долара за увеличението на нетното богатство на американците. 

Богатството на домакинствата в края на юни надхвърли предишния рекорд от 152.49 трилиона долара, поставен през първото тримесечие на 2022 г., с около 1,8 трилиона долара, или 1.2%.

Паричните резерви намаляват

И докато стойността на нетните активи расте, данните на Фед показват, че размерът на паричните средства на домакинствата, които включват банкови депозити и други краткосрочни финансови инструменти, продължава да намалява. Той отчета рекордно пето поредно тримесечие на спап до 17.7 трилиона долара.

Кешът, който беше с основен принос за устойчивостта на потребителските разходи през последната година, в края на юни е намалял с 66 милиарда долара спрямо края на март и с повече от 560 милиарда долара от пика си от близо 18.3 трилиона долара в края на първото тримесечие на 2022 г.

Спестовните навици на домакинствата продължават да се изместват от банките, които се забавиха с реакцията след повишаването на лихвените проценти от Фед. Лихвите по чековете, спестовните сметки и депозитните сертификати не нарастват толкова бързо, колкото тези по кредитите. Банковите депозити се понижават с над 200 милиарда долара до 14.2 трилиона долара, докато балансите на фондовете на паричния пазар се покачват със 137 милиарда долара до рекордните над 3.5 трилиона долара.

Кредитите растат

Нивата на дълга на домакинствата, предприятията и правителството в САЩ продължават да нарастват през второто тримесечие, въпреки че темпът на нарастване варира значително в отделните сектори.

Общият нефинансов дълг се увеличава с годишен темп от 6.3% (най-бързият от първото тримесечие на 2021 г. насам) до 71.2 трилиона долара, като домакинствата и предприятията заемат дял от приблизително 20 трилиона долара, а правителството - 31.3 трилиона долара.

Основният двигател на увеличението е годишният ръст от 12,7% на дълга на федералното правителство. Той е най-силният от рекордното увеличение през второто тримесечие на 2020 г. насам, което беше подхранено от първия кръг на стимулите, въведени заради пандемията от COVID-19. 

Министерството на финансите на САЩ е увеличило емитирането на облигации в края на второто тримесечие, след като администрацията на президента Джо Байдън и Конгреса сключиха сделка за тавана на федералния дълг и избегнаха потенциалния фалит на правителството.

Растежът на дълга на бизнеса междувременно се забавя значително, като се повишава само с 1.9% на годишна база през второто тримесечие - най-бавният темп от последните три месеца на 2020 г.