След като губи къщата си при пожар, на Джо Ан Юсери й хрумва странна идея: да живее в самолет.

Тя купува стар Boeing 727, предназначен за скрап, транспортира го до парцел, който вече притежава, и прекарва шест месеца в ремонт, вършейки по-голямата част от работата сама.

В крайна сметка, тя се сдобива с напълно функционален дом с близо 140 кв. метра жилищна площ, три спални, две бани и дори хидромасажна вана на мястото на пилотската кабина. Всичко за по-малко от 30 000 долара, или около $60 000 в днешни пари.

Юсери – козметик от Беноа, Мисисипи, няма професионална връзка с авиацията и следва нестандартното предложение на зет си, който е ръководител на полети, разказва CNN.

Тя живее в самолета от 1995 до 1999 г., преди той да бъде непоправимо повреден след падане от камиона, преместващ го на друго място наблизо, където да бъде отворен за обществеността.

Въпреки че тя не е първият човек, живял някога в самолет, нейното безупречно изпълнение на проекта оказва вдъхновяващ ефект. В края на 90-те години Брус Кембъл - електроинженер с лиценз за частен пилот, е поразен от историята й.

„Карах към вкъщи и слушах радиото, по което се разказваше историята на Джо Ан. Тя беше толкова удивителна, че едва не излязох от пътя, защото фокусът ми беше изцяло насочен към нея. На следващата сутрин й се обадих по телефона“, разказва той.

727 в гората

Към днешна дата Кембъл живее в собствения си самолет – също Boeing 727, повече от 20 години в горите на Хилсбъро, Орегон. Признава, че никога не би го сменил за конвенционален дом.

Това не означава, че той не би направил нещата различно: „Направих много грешки, включително най-голямата: наемането на фирма за спасяване на самолета. Избягването на това и използването на превъзходна транспортна логистика правят разходите много по-ниски“, обяснява той.

Проектът му струва общо 220 000 долара (около 380 000 долара в днешни пари), от които приблизително половината са за закупуването на самолета.

Той казва, че машината е принадлежала на Olympic Airways в Гърция и е използвана за транспортиране на останките на магната собственик на авиокомпанията Аристотел Онасис през 1975 г.

„Не знаех историята на самолета по това време. И не знаех, че има стар интериор в стил 707. Беше наистина ужасно, в сравнение със съвременните стандарти. Беше функционален, но просто изглеждаше стар и груб. Може би най-лошият избор за дом,” разказва той.

В резултат на това, Кембъл трябва да работи върху самолета няколко години, преди да може да се пренесе в него. Интериорът е непретенциозен - с примитивен душ, направен от пластмасов цилиндър и диван за легло.

През най-суровата част от зимата мъжът се оттегля в Миязаки - град в Южна Япония със субтропично време, където притежава малък апартамент. Но пандемията затруднява това и през последните три години той живее в 727 целогодишно.

Възнамерявайки да си създаде дом-самолет и в Япония, през 2018 г. той почти купува втора машина – 747-400, но сделката се проваля в последния момент, защото авиокомпанията решава да я запази в експлоатация по-дълго от очакваното.

„Трябваше да спрем проекта и той е на стенд бай до ден днешен“, казва той. Кембъл често има посетители и дори предлага безплатно настаняване в самолета, докато през лятото е домакин на по-големи обществени събития.

Двоен фюзелаж

Ако смятате, че животът в самолет е достатъчно екстравагантен, какво ще кажете за живот в два? Това е планът на Джо Акслайн, който притежава MD-80 и DC-9, настанени един до друг в парцел земя в Брукшир, Тексас.

Той живее в MD-80 повече от десетилетие – от април 2011 г., като планира да обнови DC-8 и да го оборудва със зони за отдих, като кино и музикална зала. Той нарича големия си план „Проект Свобода“.

„Влагам по-малко от четвърт милион долара в целия проект“, казва Акслайн, който има много малко текущи разходи, тъй като притежава земята и е изградил собствен кладенец за вода и канализационна система. „Единственото нещо, което все още остава, е електричеството“, добавя той.

Години наред мъжът споделя самолета с децата си: „Децата вече ги няма, така че съм само аз. Живеейки в къща, имате много пространство, но то е чиста загуба. Имам достатъчно място в самолета, дори баня и тоалетна. Единственото нещо, което ми липсва, са отварящи се прозорци“. Отваря вратите, за да влезе чист въздух. 

Акслайн също се интересува от Boeing 747 – животът в „Кралицата на небесата“ е най-голямата мечта на собственика на самолетен дом, но се отказа, когато се сблъска с разходите за доставка.

„Самият самолет струва около 300 000 долара, но разходите за доставка са 500 000 долара. Половин милион долара, само за да го преместите“, завършва той.