За много хора мисълта да се потят в пълна с непознати шумна фитнес зала или да тичат под жаркото слънце навън е непривлекателна.

Ако и вие сте от тях, но държите да подобрите здравесловното си състояние и физическата си форма, помислете дали да не опитате „лежерното кардио“.

Това е термин, популяризиран от американския инфлуенсър Хоуп Зукърброу. В нейните видеоклипове в TikTok, спечелили 34 милиона харесвания, тя често използва бягащата пътечка в хола си.

Докато се разхожда по нея, понякога по пижама и пухкава роба, Зукърброу гледа телевизия и отпива от любимата си протеинова кафе напитка. След около половин час тя е готова с тренировката.

@hope_zuckerbrow cozy cardio club 4ever???? #foryou #cardio #weightloss #workout #cozy #cozyathome #walkingpad ♬ hospital beach - Cottonwood Firing Squad

Преди тези лежерни кардио упражнения Зукърброу следва друг тренировъчен план в опит да свали килограми. Но след като си възвръща около половината от изгубеното тегло, тя вече не иска да се придържа към толкова интензивен тренировъчен режим, за да подобри здравето си.

„Разбрах, че трябва да излекувам връзката си с упражненията“, казва Зукърброу пред CNN. „Те вече не бяха забавни и ги правех, само за да отслабна, а не за да се чувствам добре или да бъда здрава. Исках да изпитвам радост, когато ставаше дума за движение.“

Така че тя събира любимите си предмети на едно място– свещи, цветни светлини и протеиново кафе – и започна бавна, релаксираща разходка по пътеката рано една сутрин.

Първото видео в TikTok, което тя публикува за новата си рутинна тренировка, събира 400 000 гледания и така се ражда лежерното кардио.

Но дали бавната кратка разходка е ефективно упражнение?

„Началната инерция е страхотна“, казва кардиологът д-р Дейвид Сабгир. „Не можете да преминете от 0 до 60 веднага. Задействането на ендорфините и адреналина ще улесни навлизането ви в рутина и по-интензивно ниво на упражнения.“

Наистина, Зукърбрау сега ходи по-бързо и по-дълго, отколкото първоначално, напредвайки от 15- или 20-минутни разходки до 45- или 60-минутни преходи с по-активно темпо.

„Намирането на достъпна физическа активно е отлична идея“, съглася се фитнес специалистът Ник Очипинти, което отчасти се дължи на факта, че има обратно пропорционална връзка между броя на стъпките и общата смъртност.

„Колкото повече стъпки правите, толкова по-малка е вероятността да умрете“, казва Очипинти.

Проучване от януари 2018 г. сочи, че замяната на 30 минути на ден заседнал живот с лека физическа активност се свързва с 11% спад на общата смъртност и 24% намаление на смъртността от сърдечно-съдови болести.

Друго проучване, публикувано през февруари 2019 г., показва благоприятните ефекти на ходенето с нисък интензитет върху кръвното налягане и сърдечната честота, което предполага, че то може да бъде подходяща форма на упражнения за страдащи от хипертония.

Подходящо е и за хората с намалени физически способности, и за страдащите от хронични заболявания.

Напредък отвъд лежерното кардио

Въпреки че лежерните кардио сесии определено са по-добри от никакви упражнения, в идеалния случай те трябва да водят до по-енергична активност, казват експертите. Възрастните трябва да се движат с умерена интензивност 150 минути всяка седмица.

„Ако лежерното кардио е първата ви стъпка към изграждането на тази по-висока интензивност, отлично“, казва Очипинти. „Но ако това е всичко, което правите и смятате, че е достатъчно, грешите.“

За да преминете към упражнения с умерена интензивност, Очипинти предлага да излезете навън и да определите колко време ви отнема да извървите един километър. Следващият път, когато тръгнете на разходка, опитайте да подобрите това време.

След това продължете да постигате най-добро време всяка седмица. „Упражненията не трябва да означават капеща пот навсякъде и сърцебиене, но трябва да стигнете до точката, в която полагате достатъчно интензивни физически усилия, така че да се доближават до фитнеса“, казва той.

Преместването на вашите тренировки на открито - поне за част от времето, би било идеално, казва Сабгир, тъй като ползите за здравето от това да сте навън са феноменални.

Проучване от януари показва, че разходка из природата три или четири пъти седмично е свързано с намален прием на лекарства за високо кръвно налягане и астма. А ако тренирате с приятели, ще извлечете още повече ползи.