2023 г. е на път да се превърне в най-горещата година в историята, предупредиха днес учени, след изключително високите температури през септември и най-горещото лято в историята на човечеството.

От Службата за изменение на климата Коперник на Европейския съюз обявиха, че средните глобални температури за периода януари – септември са били с 1.4 градуса по Целзий по-високи, в сравнение с прединдустриалния период 1850 – 1900 г.

Това е с малко над 0.5 градуса по-висока температура от средната и с 0.05 по-висока от еквивалентния период през 2016 г., която засега е най-топлата в историята.

Учени от Коперник казват, че през септември са отчетени най-големите температурни аномалии от 1940 г. насам, а месецът, като цяло, е бил с цели 1.75 градуса по-топъл, в сравнение с прединдустриалния период.

Екстремните горещини се подхранват от климатичната криза, в чиято основа пък е горенето на изкопаеми горива.

“Безпрецедентните септемврийски температури за това време на годината, които бяха отчетени след рекордно горещо лято, счупиха рекордите с изключителна разлика,” се казва в изявление на Саманта Бърджис, заместник-директор на Коперник.

“Екстремните метеорологични условия през миналия месец тласнаха 2023 г. към нов рекорд, като тя е на път да стане най-горещата година с температури по-високи с около 1.4 градуса от тези от прединдустриалния период.”

Бърджис смята, че два месеца преди климатичната конференция на ООН за климата COP28 “чувството за предприемането на амбициозни и неотложни действия по отношение на климата никога не е било по-критично.”

Световните лидери ще се срещнат в Дубай от 30 ноември до 12 декември, където ще обсъждат задълбочаващата се климатична криза.

Както се и очакваше, важен доклад на ООН от миналия месец потвърди, че светът в момента не е на път да постигне дългосрочните си цели, зададени в Споразумението за климата от Париж през 2015  г.

Според него глобалното затопляне трябва да бъде ограничено до 1.5 градуса по Целзий над прединдустриалните нива.

Светът вече се е затоплил с около 1.1 градуса, след като в продължение на повече от век изгаря изкопаеми горива, както и заради неравностойното и неустойчиво използване на енергията и земята.

Точно това увеличение на температурите е в основата на екстремните метеорологични събития по света.

Учените от Коперник казват, че тазгодишният септември е бил най-топлият, откакто се води подобна статистика, като температурите са били с 2.5 градуса по-високи, в сравнение със средните за периода 1991 - 2020 г., както и с 1.1 по-високи, в сравнение със септември 2020 г., който държи предишния рекорд.

От Коперник също така казват, че метеорологичното явление Ел Ниньо продължава да действа в екваториалната източна част на Тихия океан.