Рени Миткова

Рени Миткова е управител на водещата компания за управление на вземания у нас „ЕОС Матрикс”, част от немската EOS Group. Председател е на Асоциацията за управление на вземания. Има магистърска степен по международен туризъм от УНСС и Executive MBA от Cotrugli Business School, Загреб. През 2010 г. печели приза „Млад мениджър” на фондация „Еврика”, а през 2009 и 2021 г. е сред 10-те финалисти в конкурса „Мениджър на годината”. Ранното обучение за финансова грамотност е кауза, с която е лично и професионално ангажирана от много години и участва в редица инициативи и пилотни програми. В блога си на www.renymitkova.com публикува статии от опита си като мениджър, финансов експерт и майка на три деца.

Съвместно с Рени Миткова и ЕОС Матрикс, Darik Business Review стартира обучителна поредица, посветена на финансовата грамотност. Представяме ви поредния материал от нея:

Какво значи да си финансово независим?

Акайша и Били Кадерли, които се „пенсионират“ на 38 години, отговарят по следния начин на този въпрос: „За нас това е да не сме зависими от работа като източник на доходи. Можем да изберем да работим или не, както ни е приятно. И можем да решим какво да правим с времето си, без да имаме нужда от разрешение от шеф или от когото и да е друг.“

Звучи добре, нали? Какво можем да направими ние, за да се „пенсионираме“ рано, пък било то на 45 или 55 години, ако не сме богати наследници, които по рождение имат привилегията да избират как да прекарат живота си?

Предлагам ви една рецепта в 5 стъпки. Но съм длъжна да предупредя – не са лесни! Изискват дисциплина, постоянство и внимателно планиране. Ако сте готови, нека да започнем.

1. Оценете текущото си финансово състояние

Да, пак ще говорим за бюджет! Ако има нещо, което е фундаментално и няма как да пропуснем по пътя към финансовата независимост, то това е бюджетът. Няма как да знаете колко време ще отнеме пътят, ако не сте наясно от къде тръгвате, нали?

Така че запрятайте ръкави и започнете да описвате финансите си – какво притежавате като активи: например имоти, колко получавате, колко харчите, какви и колко задължения имате. Тук можете да прегледате инструменти, които да ви помогнат да изчислите нетното си благосъстояние.

2. Определете целта си – кога и колко

„Къде искаш да стигнеш?“, попитал котаракът Алиса. „Не знам“, му отговорила тя. „Е, тогава е все едно по кой път ще поемеш.“ Приказката на Луис Карол е приложима и към личните ни финанси.

Отделете време, за да помислите какво значи за вас ранно пенсиониране – след колко години е това, каква сума искате да имате на разположение тогава, ще се променят ли разходите ви.

Помечтайте си и сложете цифрите черно на бяло. На помощ идват финансовите калкулатори, които ще ви помогнат да планирате пенсионната възраст, очакваните разходи и доходи. Предлагам да опитате сBankrate, който няма да затрудни дори начинаещи.

3. Създайте своя финансов план

Планирането за ранно пенсиониране е като да пътуваш с кола – имаш нужда от карта, за да начертаеш маршрута към целта. Финансовият план е вашата карта – документът, който обобщава вашите финансови цели и стратегията ви да ги постигнете. Финансовият план ще ви насочи:

  • колко да спестявате;
  • как да ревизирате разходите си, включително как да използвате законови средства да оптимизирате данъците си;
  • и най-важното – как да инвестирате, за да работят спестяванията ви за вас.

В изработването на финансов план, който е съобразен с индивидуалните ви ситуация, нужди и цели може да ви подкрепи финансов консултант.

4. Инвестирайте

На Айнщайн принадлежи мисълта, че сложната лихва е осмото чудо на света. С добре подбрани инвестиции, които са в синхрон с толерантността ви към риска, можете да впрегнете парите си в магията на сложната лихва и инвестициите.

„В какво да инвестирам?“ е въпросът, който най-често ми задават през последните две години и за него има толкова отговори, колкото и хора. Но има и един универсален – инвестирайте в своята собствена финансова грамотност.

Не е необходимо да сте финансов гуру, за да можете да си направите бюджет, да спестявате и да подберете микс от инвестиции, който да отговаря на нуждите и манталитета ви.

Бих предложила да прегледате сайта Smartmoney.bg. Там небезизвестният Стойне Василев предлага изобилие от безплатни ресурси, включително наръчници по инвестиране в различни активи.

5. Преглеждайте и коригирайте финансовия си план

Животът не е праволинеен и не винаги се случва така, както го планираме. Финансовата ни ситуация също е динамична и е добре да следим и актуализираме ежемесечно плана си, а веднъж годишно да правим пълен преглед и ревизия.

Добре е да коригираме плана си и винаги, когато има промяна в доходите или разходите ни, настъпило е значимо събитие в живота ни, като брак или раждане на дете, постигнали сме някоя от целите си. Важно е да сте гъвкави и да адаптирате плана си към настоящите си нужди.

Не е сложно, нали? Само 5 стъпки, но изискват дисциплина. И зависи от вас – дали искате цял живот да работите или да имате лукса да избирате дали ще работите и какво. Добро начало е за следващите 7 дни да опитате да следите всеки разход и да го категоризирате.

Очаквайте и нашата следваща статия, която ще е посветена на инвестиционни стратегии за начинаещи. И както казва Уорън Бъфет: „Не чакайте да станете богати, за да станете умни. Станете умни, за да станете богати.“

А за допълнително вдъхновение ви предлагам да следите блога на Акайша и Били – Retire Early Lifestyle Blog.