Рени МитковаРени Миткова е управител на водещата компания за управление на вземания у нас „ЕОС Матрикс”, част от немската EOS Group. Председател е на Асоциацията за управление на вземания. Има магистърска степен по международен туризъм от УНСС и Executive MBA от Cotrugli Business School, Загреб. През 2010 г. печели приза „Млад мениджър” на фондация „Еврика”, а през 2009 и 2021 г. е сред 10-те финалисти в конкурса „Мениджър на годината”. Ранното обучение за финансова грамотност е кауза, с която е лично и професионално ангажирана от много години и участва в редица инициативи и пилотни програми. В блога си на www.renymitkova.com публикува статии от опита си като мениджър, финансов експерт и майка на три деца.

Съвместно с Рени Миткова и ЕОС Матрикс, Darik Business Review стартира обучителна поредица, посветена на финансовата грамотност. Представяме ви поредния материал от нея:

Алберт Айнщайн нарича сложната лихва „осмото чудо на света“ и тя наистина има силата да променя съдби. В света на инвестициите това основно разбиране е ключът към разкриването на магията на финансовия растеж.

Инвестирането не е просто средство за печелене на пари; то е начин да впрегнем парите да работят за нас, като ни помогнат да изградим по-стабилно бъдеще и да постигнем финансова свобода.

В тази статия ще разгледаме как дългосрочното планиране и познаването на спецификите могат да превърнат инвестициите в едно от най-мощните средства за постигане на финансово благосъстояние.

Независимо дали сте начинаещ или търсите начини да усъвършенствате своята инвестиционна стратегия, важното е да имате възможност да направите информирани избори.

Нека потърсим отговор на въпроса как да впрегнем парите да работят за нас и да разберем защо Уорън Бъфет вярва, че най-добрата инвестиция, която можем да направим, е тази в собствените ни знания и умения.

Сочен за един от най-успешните инвеститори на всички времена, той самият неслучайно прекарва близо 4 часа дневно в четене.

Дългосрочно планиране

„Ако не сте готови да държите акция за десет години, дори не мислете за това да я купувате за десет минути“ - Уорън Бъфет

Всеки опитен инвеститор ще потвърди, че дългосрочното планиране е не просто препоръчително, а направо задължително в света на инвестициите. Но защо е толкова важно да мислим в дългосрочен план? Ако трябва да обобщя, има 3 ключови ползи:

1. Способността да издържим на промените на пазара: пазарите по природа са непостоянни. Дългосрочното планиране ни позволява да останем фокусирани върху крайните си цели и да не се поддаваме на емоционални реакции спрямо краткосрочните пазарни движения.

2. Сложната лихва като мощен инструмент за растеж: дългосрочното инвестиране позволява на сложната лихва да работи в наша полза, като постепенно увеличава стойността на инвестицията.

За да се уверите сами, предлагам да разгледате този калкулатор: https://financer.com/bg/lichni-finansi/kalkulatori/slojna-lihva/ и да си „поиграете“ да намерете стойността на инвестиция от 1000 лв. днес след 10 или дори 15 години.

3. Устойчивост и планиране за бъдещето: дългосрочните инвестиции са особено важни за постигане на дългосрочни финансови цели, като пенсиониране или образование на децата. Те са по-малко рискови и помагат за сигурността и устойчивостта на финансовото планиране.

Образование

„Инвестирайте в това, което познавате“ – Уорън Бъфет

Да инвестираш е рисково, това и децата го знаят. Но колкото по-добре познаваме областта, в която инвестираме, толкова по-малък е рискът за нас и по-голям потенциалът за успех. Защо образованието е толкова важно?

 • Разбирането на различните инвестиционни инструменти и пазарните условия помага да се идентифицират и управляват потенциалните рискове.
 • Става основа за изграждането на стратегия: познаването на различните видове инвестиции и техните характеристики позволява създаването на балансиран и добре обмислен инвестиционен портфейл, който отговаря на целите ни.
 • Стимулира информирани решения: в свят, където информацията е в изобилие, способността да се отсеят важните факти от шума е от съществено значение.

Не ви предлагам да станете инвестиционен експерт, но не бих препоръчала и да се доверите сляпо на съвети на експерти и да оставите парите си в чужди ръце.

Има много ресурси, които могат да ви помогнат, но ако трябва да посоча една книга, с която да започнете, това е „Умни пари“ на Стойне Василев. Написана на разбираем език и с примери от българската действителност, тя може да стане вашият пътеводител към финансово благополучие.

Първи стъпки: началото е най-важното

„Започнете да инвестирате, дори и малко, и продължавайте редовно. Пътят към богатството започва с първата стъпка” – Питър Линч

Ако не сте сигурни как да започнете или просто се боите, че ще си загубите парите, ето няколко идеи, които могат да ви помогнат за старт:

1. Започнете с малки суми: експериментирайте със сума, която бихте дали за обяд – например 20 лв.

Вече има инвестиционни платформи, които позволяват да инвестирате дори 5 лв. за начало, като Revolut, където можете да си купите част от акция. Това ще ви позволи да наблюдавате как работят пазарите и да експериментирате, без да поемате голям риск.

2. Не поставяйте всички яйца в една кошница: каквато и сума да решите да инвестирате, разпределете риска между различни активи - акции, облигации, взаимни фондове, ETF-и и дори недвижими имоти.

3. Четете, но и се учете от грешките си и се развивайте: отделете време да навлезете в дълбочина в областта, в която инвестирате. Колкото повече знаете, толкова по-добре ще управлявате инвестициите си.

Ключът е в постоянството и желанието за обучение и адаптация. Както казва Питър Линч, началото е критично важно и пътят към успеха в инвестициите започва с тази първа, смела стъпка напред.

Кои са най-познатите инвестиционни инструменти:

Акции – с тях бих предложила да започнете, защото са най-динамични, може да експериментирате с малки суми и дори да загубите, то грешката ще е на цената на един обяд.

 • Дефиниция: акциите представляват дялове в собствеността на компания. Когато купувате акции, вие ставате съсобственик на малка част от компанията.
 • Рискове и възвръщаемост: акциите са характерни с по-високи потенциални възвращаемости, но също така с по-високи рискове, особено в краткосрочен план.

Взаимни фондове – вече се предлагат и от много банки

 • Дефиниция: взаимните фондове са колективни инвестиционни схеми, които позволяват да се вложат средства в портфейл от акции, облигации или други активи, управляван от професионален фонд мениджър.
 • Подходящи за: инвеститори, които искат разнообразие в портфолиото си и професионално управление.

Недвижими имоти – най-познатата на българите инвестиция

 • Дефиниция: покупка на имоти за целите на отдаване под наем или препродажба за печалба.
 • Дългосрочен потенциал: Този вид инвестиции обикновено се счита за по-сигурен и предлага потенциал за доход от наем и капиталова печалба. НО: прогнозата за населението на България е да намалява прогресивно. Помислете добре кои имоти биха устояли на демографския срив. Защото празен имот според мен си е разход, а не инвестиция, нали?

Как да подберете инвестиционен инструмент зависи най-вече от:

1. Какви са вашите цели: помислете какво искате да постигнете с инвестициите си - спестяване за пенсия, образование на децата, купуване на дом или нещо друго. Вашият времеви хоризонт и нужната сума ще определят подхода.

2. Какъв е рисковият ви профил: важно е да разберете колко риск сте готови да поемете. Това зависи от фактори като възраст, доход, финансови задължения и лично отношение към риска.

Разбирането на основните инвестиционни инструменти ще ви помогне да изградите стратегия, която отговаря на вашите лични цели и рисков профил. Ето два стратегически подхода, които ви предлагам: 

 • Инвестирайте редовно: инвестирането на фиксирана сума на редовен интервал (например месечно) може да помогне за намаляване на риска от пазарни колебания, а е и много практичен начин да насочвате спестяванията си всеки месец да работят за вас. Нали помните, че плащате първо на себе си, т.е. спестяванията са първото перо, което отделяте преди всички други разходи.
 • Разнообразете портфейла си: Рей Далио, управлявал един от най-големите хедж фондове в света,  казва, че „диверсификацията е Свещеният граал на инвестирането”. Да разпределите инвестициите си между различни активи може да намали риска от загуби.

И запомнете: всяка успешна история започва с първата стъпка и непрекъснато учене. Независимо дали сте начинаещ или с опит, се изисква постоянство и готовност за адаптация.

А ако искате да запалите в децата си любопитство към темата инвестиции, то ви предлагам да проследите „Инвестиции с малки стъпки“ от подкаста „Джобните“.

9-годишната Кари разказва как инвестираните 15 лв. за 2 години са станали 30, а със Стойне Василев разговаряме за опита и грешките му в света на инвестирането.