Смесицата от безпокойство относно глобалната икономика и геополитическата несигурност означава, че сред европейските банкери от Лондонското Сити до Майнхатън във Франкфурт има недостиг на оптимизъм.

Дори и специалистите, които са известни с това, че осъществяват сделки от нищото, изпитват затруднения да намират начини, по които да прилагат своята магия и да измъкнат приходите от инвестиционното банкиране от застоя, в който се намират.

Ръководители във финансови компании, консултанти и специалисти по подбор на персонала прогнозират пред Reuters ограничено количество сделки, скромни бонуси и сериозни съкращения през 2024 г.

"2023 г., в крайна сметка, ще бъде една от най-слабите за корпоративните финанси в съвременната история," казва Фабрицио Кампели, ръководител Корпоративно и инвестиционно банкиране в Deutsche Bank.

Стойността на сделките, сключени до момента в световен мащаб, е в размер на 2.669 трлн. долара - най-ниската от 2005 г. насам, сочат данни на Dealogic. За региона на Европа, Близкия Изток и Африка стойността на сделките възлиза на 616 млрд. долара - най-ниската от 2004 г.

Не само корпоративните сделки обаче са в застой. Банките се опасяват, че печалбите ще бъдат поставени под натиск от по-затегнатите регулации, в това число по-сериозните изисквания относно капитала, известни като „Базел III“, които се очаква да влязат в сила от 2025 г.

И докато потребителското кредитиране процъфтяваше на фона на предприетите от централните банки ходове, маржовете сега намаляват с достигането на пикови нива на лихвените проценти и ожесточаването на конкуренцията при депозитите.

"Като цяло прогнозата за банките за следващите години е за приходи без промяна," казва Ронан О‘Кели, партньор и ръководител Корпоративно и институционално банкиране за Европа в консултантската компания Oliver Wyman.

Съкращения

Банките вече прибягнаха до намаляване на разходите, за да се справят с икономическия спад, което в тяхната сфера означава и съкращения на работни места.

Ръстът на световната икономика се очаква да се забави от 2.9% през тази година до 2.7% през 2024 г., преди да нарасне отново през 2025 г., прогнозираха тази седмица от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

"Ограничаването на разходите е основният инструмент, който банките могат да използват, за да доведат доходността до нивата, на които трябва да бъде," казва О‘Кели.

Barclays обмисля освобождаването на 2 000 служители в своя бекофис - в допълнение към съкращенията в подразделението си за търговия на дребно, корпоративно и инвестиционно банкиране във Великобритания, информира Reuters.

В конкурентната Lloyds 2 500 работни места са изложени на риск. От Challenger Metro Bank обявиха, че може да съкратят до един на всеки петима служители. Големи свивания на работната сила се очакват още в UBS и Citi, на фона на сериозните преструктурирания.

Трудовите синдикати обаче твърдят, че банките преувеличават проблемите си, след като някои от тях обявиха рекордни печалби за миналата година.

Бонуси

Слабата активност означава, че бонусите за тази година вероятно ще са разочароващи, въпреки че някои банки може да са по-щедри с цел задържане на талантливите си служители в случай на рязък скок в активността.

Goldman Sachs е сред тези, които обмислят повишение на бонусите, въпреки слабата 2023 г.

"В относително спокойни времена, като сегашните, все още е важно да разполагаме с най-добрите хора, които са готови за времето, когато на пазара отново настъпи оживление," казва Вис Рагаван, главен изпълнителен директор за Европа, Близкия изток и Африка в JP Morgan.

Проучването Employment Monitor на Morgan McKinley за заетостта в Лондон отчита 31% спад на годишна база на свободните места в сектора на финансовите услуги през третото тримесечие, въпреки че 52% от финансовите компании във Великобритания планират да наемат служители в следващите шест месеца.

Един от тези, които прогнозират раздвижване през 2024 г., е Стефан Рамбосон - съосновател на компанията за подбор на персонал Vici Advisory.

"Активността би трябвало да се засили през следващата година, така че ако не плащате на най-добрите си служители, рискувате да ги изгубите," казва той.

За да може да възнагради банкерите, които остават, главният изпълнителен директор на Deutsche Bank Кристиан Зевинг призова Европейския съюз да обмисли да последва примера на Великобритания, като премахне ограниченията за променливото възнаграждение.

Председателят на испанската Santander Ана Ботин заяви по-рано през седмицата, че подобни реформи биха помогнали на банките да съгласуват по-добре възнагражденията на служителите с доходността на акционерите.

Волатилност

Войните в Украйна и Близкия изток и напрежението между Запада и Китай доведоха до предпазливост у компаниите, забавяйки инвестициите и сключването на сделки и същевременно оставиха на заден план всички рефинансирания, с изключение на най-неотложните.

"Сега не е ужасно време да си банкер, но не можете да поддържате всички заети и продуктивни през целия цикъл," казва Рагаван от JP Morgan. Предстоящите избори в САЩ, Индия и Великобритания през следващата година усложняват продължаващата корпоративна инерция.

И макар че Лондон, който е водещ финансов център в Европа, според Индекса на глобалните финансови центрове, вече прилага реформи за повишаване на конкурентоспособността след брекзит, политическите сътресения напоследък нанесоха трайни поражения, казват неколцина банкери.

Въпреки че несигурността може да ограничи активността, тя може също така да доведе до пазарна волатилност, която да предизвика добре дошъл подем за банките през 2024 г.

И въпреки че някои банкери очакват трудна 2024 г., други предвиждат възможности за европейските банки от изискванията „Базел III“.

Щатските банки може да бъдат принудени да освободят 15-20 млрд. долара приходи, които да бъдат разграбени от конкуренти, според анализа на Oliver Wyman, като около половината от тази сума се очаква да отиде при други международни банки.