Базираната в Калифорния стартъп компания за проучване на метали KoBold Metal, в която са инвестирали милиардери, като Бил Гейтс и Джеф Безос, обяви, че е открила голямо находище на мед в Замбия.

Рядкото откритие на широкомащабно находище на мед би могло да помогне в глобалната надпревара за осигуряването на предлагане от материали, които са от съществено значение за енергийния преход.

Медта се търси заради използването ѝ в сферата на възобновяемите енергийни източници и в електромобилите.

Говорител на KoBold Metals е заявил пред CNBC, че от компанията смятат, че нейният проект Мингомба в Замбия ще бъде “една от най-големите висококачествени медни мини в света.”

“Тя е от мащаба на Какула по размери и качество,” казва президентът на KoBold Metals Джош Голдман в изявление в социалната мрежа X. Гигантската медна мина Камоа-Какула се намира от другата страна на северната граница на Замбия в Демократична република Конго.

Канадската компания Ivanhoe Mines, основана от милиардера Робърт Фридланд, притежава близо 40% от медната мина Камоа-Какула. Тя е произвела близо 400 000 метрични тона мед през миналата година.

Замбия е вторият най-голям производител на мед в Африка след Демократична република Конго.

От KoBold Metals твърдят, че използват изкуствен интелект, за да създават нещо като "Google Maps на земната кора", като по този начин намират по-лесно находища на мед, литий, кобалт и никел.

Сред инвеститорите в стартъп дружеството от Силициевата долина са компанията за рисков капитал Andreessen Horowitz, норвежкият енергиен гигант Equinor, най-голямата миннодобивна група BHP и основаният от Бил Гейтс през 2015 г. фонд Breakthrough Energy.

Част от инвеститорите в Breakthrough Energy са Рей Далио от Bridgewater Associates, Ричард Брансън от Virgin Group, Джак Ма от Alibabа и Джеф Безос от Amazon.

От KoBold Metals са казвали, че целта на компанията е да започне да произвежда мед от мината си в Замбия в рамките на 10 г., а проектът може да има значими икономически последици за африканската държава.

“Това, което са открили, е доста феноменално,” казва Джито Каюмба, специален помощник на президента на Замбия по въпросите на икономиката, инвестициите и развитието.

Като част от нарасналото търсене на критични минерали, от Междунардната агенция по енергетика (МАЕ) обявиха, че настоящото световно предлагане е по-малко от необходимото, за да се трансформира енергийният сектор, предвид относително високата географска концентрация на производството на много от елементите за енергийния преход.

Повечето запаси на редкоземни материали се намират в Китай, докато Виетнам, Бразилия и Русия също са големи играчи на пазара по обем на резервите.