Над 1 милион души са кандидатствали за покупката на три апартамента в нов жилищен комплекс в луксозния район Гангнам на южнокорейската столица Сеул.

Огромният интерес е индикация за това как търсенето в заможния квартал остава високо, въпреки че имотният пазар в Южна Корея не се намира в най-доброто си състояние.

Луксозните апартаменти, които се намират в жилищния комплекс The H Firstier IPark, преди това са част от занемарен 40-годишен комплекс, който е реконструиран от Hyundai Engineering and Construction и HDC Hyundai Development Co.

Трите апартамента, обявени за продажба, са особено привлекателни, защото се предлагат на предварителната цена отпреди четири години, а не на настоящите пазарни цени.

В Южна Корея е честа практика хората да си купуват нови апартаменти още преди строителството да е започнало, тъй като е по-евтино, като купувачът плаща вноски в следващите години.

Заради ожесточената конкуренция има правителствени разпореди, според които по-големи домакинства, които не са притежавали имот дълго време, трябва да са с приоритет при закупуването на подобни апартаменти.

Трите жилища в комплекса са излезли на пазара, след като закупилите ги на предварителна продажба са се отказали от сделката, според корейската държавна агенция Korea Real Estate Board.

Тъй като апартаментите са вече завършени, те не са обект на разпоредбите, които дават приоритет на определени домакинства. Друго нещо, което привлича купувачите, е близостта им до частни образователни центрове и популярни държавни гимназии в Гангнам.