Въпреки че продължаващата криза на разходите за живот - както и растящата инфлация, и по-високите лихвени проценти, подействаха като "охладители" на имотния пазар, няколко европейски държави все още са свидетели на значително поскъпване на жилищата през последната година.

Според проучване на Deluxe Holiday Homes, цитирано от Euronews, Сърбия взима короната за най-рязък ръст на цените на апартаментите от 2023 до 2024 г. Литва е на второ място, а Румъния - на трето. Малта и Испания също регистрират стабилен ръст през последната година.

Въпреки че Сърбия може да се похвали с най-голямото увеличение на цените на апартаментите през годината, Швейцария все още запазва най-високата номинална цена от 18 781 евро на квадратен метър, както и най-високите средни доходи и разходи за живот. От друга страна, Гърция има най-ниската цена на квадратен метър -  2899 евро. 

Сърбия

В Сърбия цените на апартаментите на квадратен метър скочиха с 82.66% от 2023 г. до 2024 г. - до около 3721 евро, но средният доход не успява да постигне толкова високи темпове на растеж и достига средно 764 евро на месец.

Разходите за живот в западната ни съседка обаче са относително ниски (641 евро на месец), което потенциално смекчава донякъде експоненциалното покачване на цените на апартаментите.

Една от основните причини за силния ръст в стойността на жилищата в Сърбия е, че лихвите по ипотечните кредити все още са доста ниски. Има и много инвестиции в имоти от граждани, които се опитват да насочат валутните си спестявания в сектора.

Това често е един от най-печелившите начини за инвестиране на чуждестранна валута в страната, тъй като спестяванията носят много малка лихва в банките. От друга страна, колебанията на валутния курс продължават да представляват голяма заплаха за вложителите.

Директните инвестиции в сръбски недвижими имоти имат повече смисъл и за хората с нетрадиционни или гъвкави работни места, тъй като без постоянна работа те нямат голяма надежда да получат банкови жилищни заеми. Липсата на други подходящи инвестиционни възможности води до допълнителен интерес към сектора.

Голямото количество по-евтини възможности за строителство и инфраструктура в предградията и покрайнините на градовете означава, че не е необходим твърде много капитал, за да станете първоначален инвеститор в недвижими имоти в Сърбия.

Войната между Русия и Украйна доведе до голям приток на руски и украински наематели през последните няколко месеца, които искат да избягат от войната и нейните последици.

В резултат на това те обикновено са склонни да платят повече за апартаменти в страната, а наемодателите често оснобождават настоящите си наематели, за да настанят руснаци или украинци при по-изгодни условия. 

Литва

Цените на апартаментите в Литва скочиха със 75.78% от 2023 г. до 2024 г. - до 4445 евро на квадратен метър, като разходите за живот са малко по-високи от тези в Сърбия - средно 760 евро на месец. Средните заплати обаче са почти двойно по-високи от сръбската ставка от 1369 евро на месец.

Въпреки че цените на имотите в Литва продължават да растат сериозно, тази инфлация изглежда все още не се е разпространила твърде много върху разходите за живот, в сравнение с останалата част от Европа.

Цените на апартаментите в страната се повишават поради няколко причини през последните няколко месеца. Един от основните фактори е относително силният ръст на заплатите в някои сектори, които се опитват да "наваксат" с по-високата инфлация.

В страната се наблюдава и значително увеличение на разходите за строителни материали, както и на тези за труд. През последните няколко години много компании от IT сектора и други индустрии отвориха офиси във Вилнюс и други по-големи градове поради относително ниските оперативни разходи. В резултат на това има наплив от служители и техните семейства, които търсят апартаменти в тези райони.

Освен това по време на пандемията, а и след това, много от литовските продавачи на недвижими имоти, за разлика от западноевропейските си колеги, предпочетоха да изчакат спада, вместо да намалят офертите си.

Пазарът на жилищно строителство също беше значително активен, като същевременно предлагаше допълнителни предимства на потенциалните купувачи. Така страната все пак успя да излезе от пандемията със сравнително силен имотен пазар. 

Румъния

На трето място е Румъния със 74.5% скок в цените на апартаментите при 2925 евро за квадратен метър. Въпреки това разходите за живот все още са значително ниски, в сравнение със западноевропейските държави - 624 евро. От друга страна, средният доход също е сравнително нисък - 1004 евро на месец.

Цените на апартаментите в Румъния отбелязаха голямо увеличение през последните няколко години поради повишеното търсене и дефицита на нови апартаменти. Това се дължи главно на по-високите разходи за строителство, както и на недостига на работна ръка, и на строгите фискални мерки.

От друга страна, развитието на инфраструктурата, което се ускорява през последните няколко години, както и заплатите, които също се увеличават, водят до нарастващо търсене в сектора на недвижимите имоти напоследък. 

Малта

Цените на апартаментите в Малта са се повишили с относително по-бавни темпове, в сравнение с лидерите в класацията. Нарастването от 2023 г. до 2024 г. е с 47.54%, като цената на квадратен метър е 3397 евро. Въпреки това, Малта също има относително високи разходи за живот от 918 евро на месец, докато средните доходи възлизат на 1257 евро.

Това отразява нарастващото търсене на имоти в Средиземноморието, предвид значителните данъчни и правни промени напоследък в ключови европейски страни, като Обединеното кралство и Франция. То доведе до "бягство" на милионери от тези страни към други европейски дестинации с по-приветливи данъчни системи, като Малта и Италия.

Малкият размер на Малта и сравнително голямото ѝ население също увеличават търсенето както на земя, така и на апартаменти, което допълнително повишава цените. 

Заради засиленото предлагане на апартаменти за краткосрочни наеми в платформи, като Airbnb, продиктувано от силния туристически сектор в страната, броят на апартаментите, достъпни за местните, е намалял допълнително. Това, от своя страна, също допринася за скока на цените. 

Испания

Испания е класирана на пето място с 44.34% ръст на цените на апартаментите до 5637 евро през изминалата година. Въпреки това, разходите за живот все още остават доста ниски (760 евро на месец) - почти наравно с източноевропейските държави, въпреки относително по-силната икономика на Испания и стабилния туристически сектор.

Средните заплати също са все още високи - 2212 евро, което показва, че страната може да е на път да се възстанови от ударите на пандемията.

Основната причина за скока в цените на испанските апартаменти се дължи на това, че голяма част от наличните жилища са в райони, които се считат за туристически. Те включват градовете Сан Себастиан, Мадрид, Валенсия, Барселона, Палма, Аликанте и Коста дел Сол.

В резултат на това, подобно на Малта, много от наличните апартаменти там са или заети от емигранти, или се отдават под краткосрочни наеми, а местните плащат по-високи цени за по-малко апартаменти.

Възстановяването на сектора на недвижимите имоти през последните няколко години и бумът на пътуванията след пандемията също допринесоха за засилването на тази тенденция.