China Southern Airlines стартира първия по рода си директен пътнически полет от мегаполиса Шенжен до Мексико Сити.

Той ще се окичи с титлата "най-дългия редовен търговски полет без кацане с начална точка Китай", покривайки междуконтинентално разстояние от около 14 147 километра във всяка посока.

Първият полет ще излети от китайския южен метрополис Шенжен на 11 май, като ще направи 16-часово пътуване без кацане до Мексико Сити, според информация от China Southern Airlines. Услугата ще се предлага във вторник и събота.

Летенето в обратната посока, организирано в сряда и неделя от 12 май, ще е малко по-изтощително - с очаквано полетно време от 21 часа и 20 минути, съобщава CNN Travel.

Малко по-дългият маршрут до Китай включва кратко спиране за зареждане с гориво в Тихуана, по време на което пътниците трябва да останат на борда. Двупосочното пътуване използва код на полета CZ8031/2 и ще бъде обслужвано от самолет Airbus A350, според SZ News.

Предстоящият маршрут лишава от титлата "най-дългия директен полет от китайско летище" услугата на China Southern Airlines, транспортираща пътници от Гуанджоу до Ню Йорк, или на разстояние от 12 871 километра.

В момента 15 332-километровият маршрут от Сингапур до Ню Йорк, управляван от Singapore Airlines, претендира за най-дълъг полет без кацане в света, който продължава около 19 часа във всяка посока.

Най-новият маршрут на China Southern Airline ще измести полета на Singapore Airlines от Сингапур до Лос Анджелис и ще заеме осмо място в класацията на най-дългите полети, съставена от базата данни за авиационен анализ OAG.

Миналата година Китай отвори отново границите си за пътешественици за първи път от началото на пандемията от коронавирус в началото на 2020 г. Оттогава авиокомпаниите възстановяват полети, които бяха спрени или значително намалени по време на пандемията - особено дългите полети до Съединените щати и в цяла Европа.

China Southern Airlines беше първият китайски превозвач, извършващ полети до Мексико, като маршрутът Гуанджоу-Ванкувър-Мексико Сити стартира през април 2017 г., според китайската държавна агенция Xinhua.