Получаването на висше образование от университет от т.нар. Бръшлянова лига - като Харвард, може да се отплати в дългосрочен план.

Бивши студенти на Харвардския университет, възползвали се от федерална помощ за своето обучение, получават средна годишна заплата в размер на 95 114 долара десетилетие, след като са започнали обучението си, според данни на щатското министерство на образованието.

Това е доста над средната годишна заплата в размер на 50 806 долара сред бившите възпитаници във всички висши учебни заведения с четиригодишен курс на обучение.

Преди да стигнат дотам обаче, студентите в Харвардския университет трябва да платят сериозни суми за образованието си. Таксата за учебната 2024-25 г. е в размер на 56 550 долара, според уебсайта на университета.

Допълнителните пера за жилище, храна и студентски услуги покачват общите годишни разходи за обучението в университета до 82 866 долара. Много от студентите обаче плащат по-малко от това. Ето колко, всъщност, са техните разходи, за да се обучават в Харвардския университет:

Близо едно на всеки четири семейства, чиито деца учат в Харвард, не плаща нищо

Университетите от Бръшляновата лига са известни с това, че “произвеждат“ възпитаници с високи доходи, но те също така предоставят щедри пакети за финансова помощ на семействата, които имат нужда от такава.

Над половината (55%) от студентите в Харвардския университет получават институционални стипендии, според учебното заведение, а 24% от семействата с деца в университета не плащат нищо след получаване на помощи и стипендии.

Харвард поддържа политика за предоставяне на 100% помощ, базирана на нуждите, което означава, че университетът предоставя цялата финансова помощ, от която се нуждае едно семейство.

От семействата, които имат годишни доходи в размер на под 85 000 долара, не се очаква да плащат нищо за разходите за обучение за своите студенти, казват от Харвардския университет.

Не всичката финансова помощ обаче идва директно от университета. Около 19% от студентите получават т. нар. стипендии Пел. Студентите, които получават федерална финансова помощ, плащат средно 19 500 долара годишно за обучението си в Харвард.

Семействата с ниски доходи са малък дял от тези, чиито деца посещават Харвардския университет

Въпреки че от Харвард се определят като относително достъпна опция за онези, които са приети, данни за приема в университета предполагат, че за семействата с ниски доходи може да бъде изключително трудно да успеят.

От Харвардския университет казват, че възможностите на даден студен да плаща образованието си нямат тежест върху неговите шансове за прием. Въпреки това, редица фактори затрудняват студентите от семейства с ниски доходи при придобиването на конкурентно предимство, необходимо за прием в елитни учебни заведения, като Харвард.

Конкурентните колежи искат да виждат кандидати, които демонстрират академични постижения и извънкласна активност. В исторически план е доказано, че богатството и високите доходи на домакинствата помагат на студентите да постигат тези две цели, докато студентите с ниски доходи може да не разполагат с времето или финансовата подкрепа, за да правят същото.

Дори и когато студенти с различни икономически възможности имат сходни академични постижения, да си по-богат може да е предимство.

Проучване от 2023 г. на организацията Opportunity Insights, която е част от Харвардския университет, установява, че вероятността студентите от най-богатия 1% от домакинствата да учат в универститет от Бръшляновата лига или в някое от другите престижни висши учебни заведения, като Станфордския университет, Масачузетския технологичен институт, Университета Дюк и Чикагския университет, е два пъти по-голяма, в сравнение с тази на студент от средната класа със сходни резултати на изпита SAT.

Студентите от домакинствата с 20-те процента най-ниски доходи са съставлявали едва 4.5% от випуск 2013 г. на Харвардския университет, докато делът на тези от най-богатите 20% от домакинствата е 67%, според последните налични данни от Opportunity Insights.