Главният изпълнителен директор на Dubai Airports е оптимистично настроен за бъдещето и очаква пътникопотокът да нарасне до рекордно ниво тази година, както и да премине границата от 100 милиона души до 2027 г.

Пол Грифитс казва, че летищният оператор отчита много силно възстановяване след пандемията, допълвайки, че градът “никога не е бил в по-добра позиция от сега.”

Dubai Airports е собственик и управлява Международното летище на Дубай (DXB) и Международното летище Ал Мактум (DWC).

Недостиг на самолетен капацитет, в комбинация с усилията за промотирането на Дубай като данъчно убежище с цел привличането на хора и възстановяването на търсене след пандемията, биха могли да доведат до увеличение в броя на пътниците, допълва Грифитс.

“Тези три причини предполагат, че сме на път да отчетем рекордна година — 91 милиона пътници в края на 2024 г.,” посочва той пред CNBC.

“Очакваме броят на пътниците да надхвърли 100 милиона през 2027 г. Така че сме много оптимистично настроени за бъдещето.”

Международното летище на Дубай отчете най-натовареното тримесечие в историята си през тази година, след като обслужи над 23 милиона пътници, което е с 8.4% повече, в сравнение с първото тримесечие на 2023 г.

Това се дължи отчасти на увеличения брой дестинации, които предлагат националният превозвач Emirates и нискотарифната Flydubai. Общият брой на пътниците достига 23 052 060 през първото тримесечие, като той е бил най-висок през януари - 7.9 милиона.

Силният растеж допълнително укрепва ролята на летището като основен двигател на икономиката на Дубай и на авиационния сектор в Близкия изток.

Планове 

През април правителството на Дубай одобри план на стойност 128 млрд. дирхама (35 млрд. долара) за построяването на нов пътнически терминал на Международното летище Ал Мактум. Това ще го направи пет пъти по-голямо от основното международно летище на Дубай по размери и най-голямото в света при завършването на проекта.

Грифитс казва, че летищният оператор ще продължи да инвестира в най-новите технологии, за да подобри “придвижването през съоръженията на летищата,” така че да позволи на пътниците да се насладят на по-бързо и по-удобно изживяване.

“На второ място, това ни позволява получим огромно увеличение на капацитета от съществуващата инфраструктура, без да строим прекалено много допълнителен капацитет,” казва още той.