Пекин иска ЕС да премахне предварителните мита върху китайски електромобили до 4 юли, пише китайското държавно издание Global Times, след споразумението между двете страни за нови търговски преговори.

Временните мита на ЕС в размер на до 38.1% върху вносни китайски електромобили се очаква да влязат в сила до 4 юли, докато блокът разследва това, което от ЕС твърдят, че са прекомерни и несправедливи субсидии за китайските производители на електрически автомобили.

Китай призова нееднократно ЕС да отмени митата, изразявайки готовност да преговаря. Пекин не иска да бъде въвлечен в още една война с мита, тъй като страната все още е засегната от митата върху стоки, наложени от администрацията на Доналд Тръмп, но твърди, че ще предприеме всички необходими стъпки, за да защити китайските компании, ако такива бъдат наложени.

Двете страни се споразумяха да възобновят преговорите относно митата след разговор между европейския комисар Валдис Домбровскис и китайски министър на търговията Уан Уънтао по време на посещение в Китай на германския министър на икономиката, който заяви, че вратата е "отворена" за дискусии.

Най-добрият изход за преговорите е ЕС да се откаже от митата преди 4 юли, пише Global Times, цитирайки наблюдатели.

Все по-протекционистичните ходове на ЕС ще предизвикат ответни мерки от страна на Китай, а двете страни биха били губещи от ескалация на напрежението по отношение на търговията, според изданието.

Митата се очаква да бъдат финализирани на 2 ноември в края на разследването на ЕС срещу субсидиите.

Търговска война?

Търговската политика на ЕС става все по-протекционистична на фона на опасенията, че моделът на развитие на Китай, фокусиран върху производството, би могъл да доведе до наводняването на континента с евтини стоки, тъй като китайските компании се стремят да увеличат износа в отговор на слабото местно търсене.

Китай отхвърля обвиненията за несправедливи субсидии или че има проблем със свръхкапацитета, заявявайки, че развитието на китайската индустрия на електромобилите е в резултат на предимства в технологиите, пазара и веригите на доставки.

"Когато председателят на Европейската комисия Урсула фонд дер Лайен обяви, че ще разследва Китай относно електромобилите, имах интуитивно усещане, че това е не само икономически, но и геополитически въпрос," казва Дзън Яншън, главен научен сътрудник в Китайския център за международен икономически обмен.

"Лично аз смятам, че е несправедливо да се започва война с митата, като се вземат предвид само степента на използване на капацитета и недостатъчното търсене".

Търговските отношения между ЕС и втората най-голяма икономика в света внезапно се влошиха, когато Европейският парламент гласува през май 2021 г. за замразяване на ратификацията на ключово инвестиционно споразумение заради обвинения в нарушения на човешките права в китайския регион Синдзян.

Пекин и Брюксел отново влязоха в сблъсък през същата година, когато Китай замрази дипломатическите си отношения с Литва и информира международните си компании да прекратят отношенията си с прибалтийската държава, след като Вилнюс покани Тайван да открие фактическо посолство там.

Въоръжен и готов

Въпреки че призовава за преговори, Пекин даде индикации, че е подготвил и ответни мерки, ако ЕК не отстъпи и счита Брюксел за изцяло отговорен за ескалиращото напрежение.

Global Times, който първи информира, че Китай обмисля разследване на вноса на свинско месо от Европа, което впоследствие беше официално обявено, писа и за разследване срещу субсидии за европейски млечни продукти и мита върху автомобилите с големи бензинови двигатели.

Китайски власти дадоха индикации за евентуални ответни мерки посредством коментари в държавни медии и интервюта с представители на индустрията.

"Има вероятност Пекин да вдигне митата до 25% за произведени в Европа автомобили с двигатели с обем 2.5 литра или повече," казва Якоб Гюнтер, главен анализатор в базирания в Берлин институт за китайски изследвания MERICS.

"Свинското месо и млечните продукти вече са в полезрението на Пекин, а вероятно и други селскостопански продукти ще бъдат заплашени," допълва той.

"От страна на ЕС, има различни текущи разследвания, осъществявани с помощта на новия инструментариум на Брюксел, така че би трябвало да очакваме известни мерки срещу китайски продукти, вариращи от медицински устройства през скенери за сигурност на летищата до стоманени тръби."