Производителят на електрически въздушни превозни средства Eve представи за първи тип пълномащабен прототип на своето "летящо такси," като компанията има за цел да получи сертификация и да го пусне в експлоатация през 2026 г.

Eve, която е собственост на бразилската компания за производство на самолети Embraer, представи прототип на електрическо превозно средство с вертикално излитане и кацане (eVTOL) по време на събитие с инвеститори и клиенти в завода на компанията.

Eve е един от редицата стартъпи по света, които разработват електрически въздушни превозни средства, които могат да излитат и кацат вертикално и са предназначени за превоз на пътници на кратки разстояния, с което се избягват уличните задръствания.

След като са започнали наземни тестове през този месец, от Eve очакват да осъществят полети с прототипа до края на тази година или в началото на 2025 г., е заявил пред Reuters главният изпълнителен директор Йохан Бордейс.

Eve Air Mobility

Първият прототип е оборудван с електродвигатели, но не разполага с кабина или пилот. В окончателната версия на летателния апарат ще има място за четирима пътници и пилот.

"Този прототип е напълно отдалечен от крайния вариант, за да можем да тестваме аеродинамиката, да започнем да летим и след това да направим т. нар. преход от вертикален към хоризонтален полет," казва Бордейс.

Създаването на пълномащабния прототип за тестове е още една стъпка към сертифицирането на превозното средство, което от Eve се очакват да постигнат до 2026 г. Компанията е кандидатствала за сертифициране пред бразилския регулатор за гражданската авиация през 2022 г.

От Eve ще разполагат с шест отговарящи на условията прототипи през следващата година и с предварителна серия на eVTOL до 2026 г. като част от процеса по сертификация, казва Бордейс.

"Има предизвикателства. Това не е нещо тривиално. Ние сме на границата на технологиите и аеронавтиката и този момент на тестове е фундаментален."

Електропреносните мрежи по света обаче не са готови за т. нар. летящи коли - от предоставянето на електроенергия до портове за вертикално излитане и кацане.

Нови инвестиции

Eve дебютира на Нюйоркската фондова борса през 2022 г., набирайки близо 400 млн. долара за разработката на своя eVTOL - проект, който първоначално се очакваше да струва 540 млн. долара. Впоследствие компанията си осигури 92 млн. долара заем от бразилската държавна банка за развитие BNDES.

Сред инвеститорите в компанията са United Airlines, BAE Systems, Thales, Rolls-Royce, Acciona и Bradesco BBI.

През този месец компанията обяви нов рунд за набиране на средства на стойност 94 млн. долара с инвестиции от Embraer и японската Nidec, която е един от основните й доставчици.

"Това ни предоставя спокойствие, че ще можем да продължим да разработваме този продукт до 2027 г.," казва Бордейс, което ще задоволи необходимостта от средства на Eve по време на процеса на сертификация. "Разполагахме с кеш за 2025 г., а сега вече и до 2027 г."

Eve е натрупала близо 3 000 потенциални поръчки преди началото на производството, които се надява да превърне в реални. Сред проявяващите интерес клиенти са щатският превозвач United, компанията за чартърни полети Global Crossing и компанията за лизинг на самолети Azorra.

"Нямаме нужда да преобразуваме тези писма за намерение точно сега, особено с привлечените нови инвестиции," казва Бордейс.