Една сутрин, в която Максуел Броуди е на 11-годишна възраст, удар от мълния предизвиква горски пожар в парк близо до дома му в Британска Колумбия.

"Никой не успя да стигне до него до няколко часа след изгрев слънце, а дотогава вече беше твърде късно. Вятърът се беше усилил, пожарът се беше разширил и над 30 000 души бяха евакуирани. Спомням си как стояхме на нашия покрив с баща ми, заковавайки маркуч към кедровото му покритие, за да оставим водата да капе, докато полицаите ни викаха, за да напуснем къщата. Видимостта беше под 10 метра“.

Къщата на семейството оцелява, но много от съседите губят домовете си. По-късно Броуди се премества в Калифорния, за да основе стартираща софтуерна компания, но никога не забравя пожара.

Когато град Парадайс също е изпепелен през 2018 г., той решава да се насочи към работа върху технологиите за гасене на горски пожари. 

Максуел Броуди решава да се съсредоточи върху много често срещан проблем - дори когато горският пожар бъде открит навреме, пожарникарите понякога не могат да пристигнат достатъчно бързо, за да го спрат.

Неговият стартъп Rain прави софтуер, който дава на автономните хеликоптери способността да реагират на горски пожари. Пожарните служби биха могли да поставят мрежа от хеликоптери на отдалечени места, готови да реагират веднага щом бъде открит пожар.

"Всичко е с цел да се намали времето за реакция, за да се уловят пожарите в най-ранния им стадий и да се стигне с достатъчно скорост и сила, за да се потуши, ограничи или забави огънят, преди да излезе извън контрол. Така давате шанс на пожарникарите от първа линия да влязат и да довършат работата“. 

Мигновена реакция

Има и други стартиращи фирми, които вече са започнали да разгръщат мрежи от камери в отдалечени райони, използвайки AI за откриване на дим и автоматично предупреждаване на пожарникарите.

Калифорнийската пожарна служба (CalFire) наскоро успя да засече пожар с помощта на задвижвана от изкуствен интелект камера в планините Санта Круз навреме, за да могат пожарните екипи да реагират и да го потушат. 

"Това беше невероятен успех и наистина е първата половина на уравнението. Ако имате ранно откриване, тогава можете да го съчетаете с бърза реакция“.

Но тъй като пожарите могат да бъдат трудни за достигане, ранното откриване не винаги е достатъчно. И точно в тази посока автономните хеликоптери могат да помогнат.

Преди няколко десетилетия първоначалната атака на горските пожари в Калифорния отнемаше часове. През последното десетилетие CalFire постави нов стандарт за гасене на пожари в рамките на 20 минути. Но ако е много горещо и сухо, може да се наложи реакцията да е още по-бърза, за да може огънят да бъде потушен. 

"Когато провеждаме симулации, виждаме в някои случаи, че трябва екипите да са на място за пет минути. Мисля, че това, което виждаме сега, се дължи на изменението на климата и се наблюдават пожари, които изискват дори още по-бързо време за реакция".

Софтуерът на компанията помага да се идентифицира пожар и да се разбере поведението му, като се вземат стратегически решения за това как трябва да се изпусне вода или да се включи пожарогасител. Той взема предвид много фактори, включително дали друг хеликоптер е наблизо, посоката и силата на вятъра и други.  

"Ако не вземете предвид вятъра, когато пуснете водата, тя може да не попадне близо до огъня“, казва Броуди. Използвайки софтуера, надзорник на земята може едновременно да контролира няколко летателни апарата. 

Автономността помага не само със скоростта, но и с безопасността. Само през последните няколко месеца четирима въздушни пожарникари са загинали при инциденти в САЩ и Канада. Самата технология за автономни хеликоптери се тества и в много други приложения. 

Тестове на терен

Миналия декември стартъпът тества заедно със Sikorski (компанията, която произвежда военните хеликоптери Black Hawk) способността на хеликоптера да открие пожар и след това да го потуши. През май друг тест показа как софтуерът може да коригира скоростта на вятъра, за да планира къде да пусне вода.

До следващата година технологията може да се използва от някои агенции. CalFire вече има около 200 хеликоптера, които потенциално биха могли да използват софтуера.

Въпреки че притежаването и използването на флота от хеликоптери е скъпо, възможността за бърза реакция има огромно въздействие. Според едно проучване, 15-минутно намаляване на времето за реакция при горски пожар може да генерира милиарди икономически ползи за Калифорния.

Това не означава, че всеки пожар трябва да се гаси. Горските пожари в западните американски щати днес са толкова масови, защото в последните десетилетия всички те са били потушавани, в резултат на което се е натрупало огромно количество "гориво".

Според експертите по екология, пожарите с ниска интензивност са полезни за ландшафта и околната среда. „Предписаните“ изгаряния, започнати и управлявани от пожарни екипи при подходящите метеорологични условия, са важен инструмент за контрол. 

Хеликоптери, използващи софтуера на Rain, също могат да се използват в тези случаи като резерва, в случай че пожарът започне да се разпространява твърде много.

През останалото време целта не е да се спре „добрият“ огън, а да се спрат пожари, които имат риск да избухнат в пламъци с висока интензивност, унищожавайки огромни участъци от екосистемите и застрашавайки общности. 

Климатичен ускорител

Намаляването на пожарите е от решаващо значение и за изменението на климата. Сезонът на горските пожари през 2020 г. изтри целия прогрес на Калифорния за последните две десетилетия в борбата срещу парниковите емисии.

На практика всеки слънчев панел, всяко електрическо превозно средство, всяка електроцентрала и всеки проект за улавяне на въглерод бяха "занулени" в рамките на един сезон на горски пожари. Миналата година излезлите извън контрол горски пожари в Канада отделиха шест пъти повече CO2 от всички емисии от цялата калифорнийска икономика.

„През последните пет години се наблюдава значителна промяна“, казва Броуди. Според него, става все по-очевидно, че пожарите, които виждаме, не са естествени и че са причинени като част от предизвиканото от човека изменение на климата. 

Още по-страшното е, че това е нещо като климатичен маховик - колкото по-горещо става, толкова по-големи и по-интензивни ще бъдат пожари и толкова повече въглерод ще бъде отделян в атмосферата. А това задълбочава катастрофалния цикъл, предупреждават още експертите.