Правителството на САЩ се прицелва в двигателя зад огромното богатство на Google – нейния изключително доходоносен бизнес с рекламни технологии.

По време на съдебното дело, което започва днес, министерството на правосъдието на САЩ ще изложи своите аргументи в полза на твърдението, че компанията майка на Google - Alphabet, притежава незаконен монопол на пазара.

Компанията е заработила над 200 млрд. долара през миналата година от пласирането и продажбата на реклами, които се показват на интернет потребителите.

От Alphabet твърдят, че успехите ѝ се дължат на "ефективността" на нейните услуги, но според прокуратурата, тя е използвала доминацията си на пазара, за да „задушава“ конкуренцията.

“Това е наистина важна индустрия, която привлича милиарди долари от потребителите всяка година,” казва пред BBC Лора Филипс – Сойер, преподавател в правния факултет на Университета на Джорджия. “Смятам, че всички потребителите имат интерес от това съдебно дело."

Това е вторият голям съдебен процес, пред който технологичният гигант се изправя в САЩ. През август съдия отсъди, че доминацията на Google  в онлайн търсенето е незаконна, като наказанията, които ще бъдат наложени в резултат на това решение, засега остават неясни.

Пазарните практики на Google

Според съдебното дело, заведено през 2023 г. от министерството на правосъдието на САЩ и коалиция от щати, Google доминира на пазара на дигитална реклама и е използвала пазарната си мощ, за да задушава иновациите и конкуренцията.

От Google пък твърдят, че те са само една от неколкостотин компании, които улесняват пласирането на дигитални реклами пред интернет потребителите.

От компанията защитават тезата, че пазарът на дигитална реклама се разраства, а не се свива, изтъквайки като доказателство ръста в печалбата и приходите на компании, като Apple, Amazon и TikTok, в отговор на заведеното съдебно дело от министерството на правосъдието на САЩ.

Двете страни ще изложат своите аргументи пред щатския окръжен съдия Леони Бринкема, която след това се очаква да произнесе своята присъда.

Съдебното дело започва след обявеното през миналия месец важно решение по различно антимонополно дело, заведено от министерството на правосъдието срещу Google.

Тогава съдия Амит Мехта постанови, че компанията е действала незаконно, за да потуши конкуренцията си в бизнеса с онлайн търсене.

“Google е монополист и се държи като такъв, за да поддържа своя монопол.” 

Помирение или разделение

По време на миналогодишното съдебно дело от Google заявиха, че доминират в онлайн търсенето, защото разполагат с по-добър продукт. Компанията изглежда ще прибегне до сходна защита по делото за рекламните технологии.

На запитването на BBC за коментар от Google са препратили медията към своя блогпост от 2023 г., в който компанията заявява, че “никой не е принуден да използва нашите рекламни технологии – те избират да ги използват, защото са ефективни."

Съдия Мехта даде пресконференция в петък на фона на започващия процес по вземането на решение относно мерките спрямо поведението на Google.

“Министерството на правосъдието записа голяма победа и ще се възползват от тази инерция,” казва пред BBC Дан Айвс, управляващ директор в Wedbush Securities. Той очаква тези мерки да включват "промени в бизнес модела, а не разделяне" на компанията.

Междувременно, в съдебната зала на съдия Бринкема тайнственият процес, който управлява рекламните технологии, би могъл да превърне в трудна задача опитите на министерството на правосъдието да защити своята теза.

“Всички ние използваме интернет търсене и разбираме интуитивно този продукт,” казва Ребека Хоу Алънсуърт, преподавател по антимонополно право в университета Вандербилт.

За сравнение, рекламната технология е “толкова сложна, че за правителството ще представлява истинско предизвикателство да представи ясен и простичък аргумент за монополизация тук.”

САЩ не е единствената страна, в която регулаторните органи не са доволни от рекламния технологичен бизнес на Google.

В петък Службата за защита на конкуренцията и пазарите на Обединеното кралство обяви, че смята, че Google злоупотребява с господството си в индустрията на рекламните технологии, според констатации от направено първоначално разследване.

От регулатора заявиха, че Google е използвала антиконкурентни практики, за да доминира на пазара на технологии за онлайн реклама, а потенциално незаконното поведение на компанията може да вреди на хиляди британски издатели и рекламодатели.

Представител на Google е заявил, че решението се основава на "погрешно" разбиране на сектора на рекламните технологии.