Температурите през януари достигнаха рекордно високи нива в редица държави в Европа.

Националните рекорди в пет държави паднаха, а в други три бяха подобрени регионални рекорди.

В неделя температурата във Варшава достигна 18.9 градуса по Целзий, докато в Билбао тя беше 25.1 градуса, или с повече от 10 градуса над средната.

Мекото европейско време идва на фона на все по-тежките зимни бури в Северна Америка, дни след като студовете в страната отнеха живота на над 60 души.

Прогнозите за някои северни части от Средния запад са за сериозни снеговалежи и валежи от дъжд, докато в Тексас, Оклахома, Арканзас и Луизиана се очакват гръмотевични бури и торнада.

От европейската страна на Атлантическия океан обаче времето беше меко на много места в началото на годината.

Градусите в Нидерландия, Лихтенщайн, Литва, Латвия, Чехия, Полша, Дания и Беларус счупиха националните рекорди. Регионални рекорди бяха подобрени в Германия, Франция и Украйна.

Отчетената на 1 януари във Варшава температура беше с 4 градуса по-висока от предишния рекорд за месеца. В Беларус живакът стигна 16.4 градуса, което беше с около 4.5 градуса над предишния рекорд.

В Испания температурите в новогодишния ден бяха сходни със средните за юли, а в части от Каталония, в това число и Барселона, са наложени ограничения за използването на вода.

Рекорди се чупят постоянно, но е необичайно разликата в температурите да е над няколко десети от градуса.

В Швейцария температурите достигнаха 20 градуса, а топлото време се отрази на ски курортите в Алпите, където има недостиг на сняг.

Не навсякъде в Европа обаче е топло. Прогнозите за части от Скандинавския полуостров са за сняг, а температурите в Москва се очаква да паднат до -20 градуса до уикенда.

Само преди дни Великобритания, Ирландия, Франция и Испания обявиха 2022 г. за най-топлата в историята си.

Във Великобритания във всеки месец, с изключение на декември, температурите са били по-високи от средните. През декември в големи части от страната падна сняг, но климатичните условия са по-меки и по-влажни сега.

Горещите вълни са станали по-чести, по-интензивни и продължават по-дълго поради предизвиканите от човека климатични промени. Горещите вълни през зимата обаче нямат същия ефект върху хората, както летните, които могат да доведат до редица смъртни случаи.

Планетата вече се е затоплила с около 1.1 градуса от началото на индустриалната ера, а температурите ще продължат да се повишават, ако правителствата по света не ограничат рязко вредните емисии.