В Европа и Израел се основават средно по пет технологични стартъпа за всяка компания, подкрепена с рисков капитал, която е с пазарана оценка от 1 млрд. долара или повече, сочи нов доклад на компанията за рисков капитал Accel.

От 353-те “еднорога” в региона, 221 са създали 1 171 нови технологични стартъп компании, след като служители на тези компании са напуснали, за да създадат собствен бизнес, казват от Accel, позовавайки се на данни на Dealroom.

Подобен доклад на компанията от миналата година показа, че от 344 подкрепени с рискови капитали еднорози, 201 са способствали за създаването на 1 018 нови стартъпа.

Най-големият пример за компании, чиито бивши служители създават нови компании, включват Spotify, която е дала началото на 32 нови компании, Delivery Hero, която е генерирала 32 компании, както и Criteo, от която са родени 31 нови стартъпа.

В света на стартъпите подобни компании се наричат “мафии”, но те не са като мафията от филмите за американските гангстери от италиански произход. Стартъп мафиите съществуват от десетилетия.

Тези т. нар. “мафии,” които представляват компании, основани от служители на други технологични компании, водят в исторически план до създаването на някои от най-големите технологични дружества в днешно време.

От щатския финтех гигант PayPal Илон Мъск създава производителя на електромобили Tesla и космическата компания SpaceX, докато Питър Тийл съосновава Palantir, а в момента е известен инвеститор с неговите компании за рисков капитал Valar Ventures и Founders Fund.

Инвеститори от сферата на рисковия капитал казват, че тези предприемачи се раждат от културата на поемане на рискове в Силициевата долина, която в продължение на много години не е съществувала по същия начин в Европа.

Тя започва да се оформя с появата на интернет платформи, като Skype, от която Никлас Зенстрьом основава фонда за рисков капитал Atomico, а Таавет Хирикус, създава финтех гиганта Wise.

“Когато започвах преди около 30 г. в Силициевата долина, се занимавах с това на Западното крайбрежие на САЩ в Пало Алто. След това се връщах в Нидерландия, а мои роднини и приятели ме питаха защо го правя? Защо не започнеш работа в Shell или Unilever? Това е нещото, което възпираше Европа,” казва Нийл Харис, партньор в Accel.

Днес компании, като Spotify, Delivery Hero, Klarna и Wise, могат да бъдат считани сами по себе си за заводи за основатели на компании.

Най-голямата кохорта от новосъздадени стартъп мафии произхожда от финтех сектора, като близо 20% от стартъп компаниите в Европа са създадени от бивши служители на еднорози, които развиват дейност в сектора.

Служителите в стартъп компании в Европа и Израел предпочитат собствените си градове за създаването на новите си компании, като над 50% от тях са основани в същия град, в който е еднорогът, който те са напуснали, според Accel.

Тел Авив е най-големият подобен хъб със 127 нови компании, произлезли от 33 еднорога, сочат данните на Accel. В Европа Лондон може да се похвали с най-сериозно подобно постижение с 27 уникорна и 185 стартъпа, които произлизат от тях.

Берлин се нарежда на второто място със 165 стартъпа, отделили се от 25 еднорога.

Над 59% от стартъп компаниите, които произхождат от т. нар. стартъп мафии, вече са успели да наберат рисков капитал, като 45% са привлекли между 1 млн. и 10 млн. долара инвестиции, а 30% са получили по над 10 млн. долара.

Данните също така предлагат поглед към пътя, по който хората поемат, за да основат компании.

На второто поколение основатели са им необходими средно 28 месеца преди да основат собствен стартъп, според Accel, а средната възраст на тези предприемачи е 33 г.

Три четвърти от второто поколение основатели са с висше образование, а 60% от тях имат магистърска степен.

Средният период, необходим на един стартъп, за да се превърне в еднорог в Европа, вече е само седем години, посочват от Accel.

Влошаващи се перспективи

Въпреки това, в по-общ план, перспективите пред технологичните стартъпи се влошават с увеличението на лихвите, което поставя под натиск пазарните оценки на компаниите.

Пазарната стойност на компании, като Klarna, беше намалена значително, тъй като инвеститорите правят преоценка на технологичния сектор.

Миналата година от пазарната стойност на технологичните компании в Европа бяха изтрити над 400 млрд. долара, според данни на компанията Atomico.

Индустрията беше засегната и от съкращения. Стрийминг платформата Spotify освободи 6% от служителите си, докато финтех компанията Klarna обяви съкращения на 10% от наетите. Финтех еднорогът Zepz наскоро свободи 26% от служителите си.

Говорител на Accel е заявил, че ефектът от съкращенията върху генерирането на нови стартъпи не е отразен в настоящия доклад.

Въпреки влошаващите се перспективи за технологичния сектор, Нелис казва, че е обнадежден за бъдещето. Според него, данните сочат, че технологичната индустрия в Европа е узряла до ниво, че служители събират смелост да напускат и да създават собствени компании.

Вече се сформира голям набор от талантливи служители, които смятат, че разполагат с уменията и опита да превърнат собствените си идеи в самостоятелен бизнес.

“И макар на основателите и техните екипи да се налага да се справят в трудна макроикономическа среда, стартъп екосистемите в Европа и в Израел са в много по-силна позиция, в сравнение с финансовата криза от 2008/9 г., което се дължи на натрупващия се ефект от повтарящите се предприемачи,” кава Нелис.

“С над 350 подкрепени от рисков капитал еднорози на континента, има една силна основа за талантливи служители и успехи, които ние твърдо вярваме, че ще бъдат предадени на следващото поколение амбициозни предприемачи.”