Европейският съюз е изправен пред “решаващ момент” за декарбонизацията, ако иска да се придържа към Европейската зелена сделка, се казва в нов доклад, на фона на кризата с разходите за живот, множеството предстоящи избори и засилващото се политическо недоволство към прокарването на екологични реформи.

В публикуван тази седмица доклад Европейския съвет за външна политика (ЕСВП) посочва, че европейските политици трябва да убедят гласоподавателите, че придържането към зеления преход е в техен интерес, особено на фона на предстоящите през следващата година избори за Европейски парламент и няколко национални вота.

Докладът излиза след една седмица на спънки за зеления преход в Европа.

Правителствата на Швеция и Великобритания се сблъскаха със сериозни критики за отстъплението от поети зелени ангажименти, а във вторник председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен приветства договорка от страна на държавите от ЕС за „размиването“ на правилата за вредните автомобилни емисии.

“Европа е изправена пред решаващ момент по отношение на това дали е готова да плати финансовата и политическата цена на преминаването към следващата фаза на декарабонизацията със скоростта и съгласно моделите, които бяха зададени в Европейската зелена сделка,” пишат авторите на доклада Сузи Денисън и Матс Енгстрьом.

В своята обосновка в подкрепа на декарбонизацията докладът препоръчва политиците да се фокусират върху енергийния суверенитет и върху това как зелената промишлена трансформация може да помогне на страните да станат по-конкурентни в икономическо отношение.

В доклада също така се препоръчва фокусиране върху това как финансовата подкрепа от ЕС може да допринесе за справедлив преход, заедно с рисковете от климатичната криза.

“ЕС може да се възползва от това да бъде глобален зелен лидер, но трябва бързо да адаптира политическите си инструменти към променените геополитически обстоятелства,” се казва още в доклада.

И докато обществената подкрепа за действия спрямо климата остава висока на континента, несигурността относно цените на енергийните продукти и предлагането означава, че той е изправен пред все повече предизвикателства по отношение на разходите и конкурентостта.

Преди изборите за Европейския парламент през юни, в Полша, Словакия, Нидерландия и Австрия, както и евентуално в Хърватия и Румъния, също ще има избори.

Междувременно, докладът предупреждава, че Италия, Швеция, Финландия и Гърция имат правителства, които включват или зависят от сили, които “изрично приоритизират националните интереси и са по-предпазливи към онова, което смятат за интернационалистичен дневен ред”.

Въпреки променената среда след приемането стратегическия дневен ред за Европейската зелена сделка през 2019 г., Европа може да загуби много, ако размие плановете си, особено в полза на САЩ и Китай.

Има три елемента, които съвпадат през следващата година и ще направят “продължителния ангажимент към прилагането на Европейската зелена сделка много труден”, казва Денисън.

Те включват прилагането на промени в жилищния и транспортния сектор, където разходите ще бъдат усетени от хората, което го прави “по-трудни за налагане от политическа гледна точка”; множество важни избори в ЕС, плюс тези в САЩ и Великобритания, както и геополитическата среда.

Зелената конкуренция също представлява предизвикателство за Европа, особено във време на затруднено икономическо развитие, смята Денисън.

“Виждаме много различни държави, не само САЩ и Китай, които усещат, че трябва да субсидират по-сериозно, за да може бизнесът им да се конкурира,” допълва тя. “Готови ли сме да направим това и в Европа?”