Метална звезда със седем лъчи се носи по стъклената повърхност на езеро, напомняйки за цивилизация от бъдещето или космически кораб, докосващ земята на извънземна планета.

Сградата изглежда като описание от роман от научната фантастика. И в известен смисъл е точно това.

Описанието се отнася до чисто новия музей на научната фантастика Чънду (Chengdu Science Fiction Museum), разположен в едноименната столица на провинция Съчуан в Югозападен Китай.

От едната страна динамичният покрив имитира полегатите планини в далечината, а от другата навесът придобива вид на облак, чиито конзолни арки са окачени над стъкла без рамка.

„От всеки ъгъл ще изглежда различно, винаги ще бъде необичаен и неочакван“, казва Пауло Флорес, един от директорите на проекта в Zaha Hadid Architects, които проектират музея, цитиран от CNN.

Може би по-неочаквано от самия дизайн е времето, необходимо за изграждане. Създаването на музея е възложено през 2022 г., като идеята е той да бъде домакин на тазгодишната 81-ва годишна Световна конвенция за научна фантастика, наречена Worldcon.

Построяването на сграда с такъв размер и сложност обикновено отнема четири до пет години, казва Флорес. Но проектът от 59 000 квадратни метра - три пъти по-голям от операта в Сидни, преминава от ниво концепция на ниво завършване само за 12 месеца.

„Научната фантастика винаги е била много важен източник на вдъхновение за нашите проекти“, казва Флорес. „Искаме да бъдем част от това движение за създаване на визия на бъдещето – не само визуално, но и технологично.“

Дръзки дигитални дизайни

Базираната в Лондон архитектурна компания не е непозната за технологиите. Съименникът на фирмата - Заха Хадид, беше пионер в дигиталния дизайн и инструментите, използвани от нея, й позволяваха да създава динамични, футуристични сгради.

„Можем да създаваме геометрии само с помощта на софтуер за полигонално моделиране“, обяснява Флорес, който показва „триизмерна симулация на сградата“.

При този проект технологията е не само ключова за създаването на амбициозен дизайн, но и за бързото му изпълнение. Само две седмици след като архитектурното студио спечели конкурса, строителството започва.

Използвайки разнообразен софтуер за проектиране, екипът успява да ускори графика и да гарантира, че всички - от архитекти през производители на материали до строителни работници, са на една и съща „страница“.

Сатоши Охаши - друг от директорите на проекта, посочва, че паралелното изграждане и проектиране „не би могло да се направи без тези нови инструменти“.

Охаши добавя, че анализът на дигиталното моделиране позволява на екипа да пригоди структурата на сградата към климата на Чънду.

Чрез анализиране на времето и параметрите на околната среда, софтуерът взема информирани решения относно размера и ъгъла на надвеса на покрива, за да защити интериора от пряка слънчева светлина.

Интегрирани са зелени технологии, за да се минимизира експлоатационното въздействие на сградата, като слънчеви панели са вградени в обширния покрив, помогащи захранването с електричество на сградата. Капандури и прозорци от пода до тавана намаляват нуждата от изкуствена светлина през деня.

Екипът трябва да намери материали на местно ниво, за да спести време и да измисли прост начин да превърне концепцията си в реалност.

Например, те създават модулна система от алуминиеви панели, която се намира „под кожата“ на покрива, създавайки „плавни и безпроблемни“ извивки, като същевременно се улеснява производството й във фабрика, казва Охаши.

Град на бъдещето

Вече дом на повече от 20 милиона жители и все още растящ, Ченгду се разраства бързо през последните няколко десетилетия.

По-рано тази година градът оглавява класацията най най-добрите градове в Китай, подреждаща метрополисите въз основа на фактори, като начин на живот на жителите, търговски възможности и транспорт.

Музеят на научната фантастика е част от по-голям проект, наречен „Град на бъдещето“ и разположен в квартал Pidu извън града.

Известен като град на науката и технологиите на бъдещето Чънду (Chengdu Future Science and Technology City), обектът с площ от 4.6 квадратни километра ще приюти множество нови университети, лаборатории и офиси.

Мултимилиардната „индустрия на научната фантастика“ на нацията включва издателска дейност и филмови продукции, като Чънду е в центъра й. Градът е и родното място на Science Fiction World - едно от най-четените научнофантастични списания в света, основано в града през 1979 г.

Музеят отваря врати по график, за да бъде домакин на своето встъпително събитие - първият път, в който Worldcon се провежда в Китай и едва вторият в Азия.

Дейв Маккарти, заместник-председател на Chengdu Worldcon и организатор на събитието в продължение на две десетилетия, описва музея като „най-доброто съоръжение, което е било домакин на Worldcon“, допълвайки, че наличието на специално изградено място прави събитието по-специално, в сравнение с провеждането му в конгресни центрове.

С успешната си кандидатура за домакин на 81-ия Worldcon, Охаши се надява, че новият музей и пространство за събития могат да се превърнат в „емблематична забележителност, която ще представлява тяхната индустрия за научна фантастика“ и ще подхранва амбициите на процъфтяващия „Град на бъдещето“.

„Вече можем да кажем, че сме столицата на научната фантастика на Китай“, допълва той.