Ако се опитвате да започнете или се борите да поддържате режим на редовна физическа активност, отговорът може да седи вярно в краката ви. Разходката на кучето е фантастичен начин да влезете във форма и е от полза както за вас, така и за домашния ви любимец.

Около 69 милиона американски домакинства имат поне едно куче. И все пак много собственици никога не извеждат своите домашни любимци на разходка или го правят рядко, посочва CNN.

Докато 61% от собствениците на кучета са ги разхождали поне 10 минути наведнъж, според проучване от 2011 г. в Journal of Physical Activity and Health, само 27% са го правили по 150 минути седмично – каквато е препоръката на здравните власти за седмична физическа активност с умерена интензивност за възрастни.

Ако сте сред тези, които не са толкова физически активни, използвайте кучето като вдъхновение да излезете навън и да се движите.

Освен това, затлъстяването е здравословен проблем номер 1 при американските кучета, според главния ветеринарен лекар в Американския киноложки клуб д-р Джери Клайн.

Както при хората, редовните разходки са от огромно значение за психическото и физическото здраве на кучето. Комбинацията от умствена и физическа стимулация може да помогне и за справяне с проблемното кучешко поведение.

Междувременно, различни проучвания показват, че собствениците, които разхождат кучетата си, е 2.5 пъти по-вероятно да постигнат целите за умерена физическа активност.

Какво трябва да знаете, преди да излезете навън с кучето?

Преди да хванете каишка, имайте предвид няколко неща, съветва Клайн. Вашето куче трябва да знае основни команди, като седни, стой и ела.

Уверете се, че бавно увеличавате времето за разходка и пробега, тъй като кучетата трябва да се аклиматизират към новите нива на физическа активност точно както хората.

Породите, склонни към проблеми с дишането, като например мопсовете, не могат да правят много интензивни или продължителни тренировки, а ветеринарят трябва да одобри всяка нова дейност за по-възрастни кучета.

Всички породи се борят с прекомерните горещини или студ, така че винаги проверявайте времето преди разходка.

Започнете бавно и дайте приоритет на безопасността

Независимо от упражнението, внимавайте за здравето и безопасността на вашия домашен любимец. Карането на колело, например, е много по-лесно за човека, отколкото за кучето.

Откажете се от използването на прибиращи се каишки по време на дейности с по-висока скорост, съветват експертите. Те не позволяват достатъчно бързо да се коригира или промени курсът, когато е необходимо.

Не забравяйте да бъдете търпеливи, докато кучето учи нови неща. Независимо от дейността, винаги се нагаждайте към вашия домашен любимец. И не забравяйте, че това, на което кучетата се радват най-много, е да прекарват време с хората си.