Очаква се Виетнам да отчете най-голям скок в богатството в следващото десетилетие, тъй като страната бетонира статута си на глобален производствен център, сочи нов доклад на New World Wealth и Henley & Partners.

Богатството в югоизточната азиатска държава ще скочи със 125% в следващите 10 години, казва пред CNBC Aндрю Амойлс, анализатор в New World Wealth.

Това би било най-голямото увеличение измежду всички страни по отношение на БВП на глава от населението и брой на милионерите, според анализа на компанията.

“Виетнам е все по-популярна производствена база за мултинационални технологични и автомобилни компании, както и за компании за електроника, облекло и текстил,” казва Амойлс.

Индия, която е напът да се превърне в третата най-голяма икономика в света до 2027 г., заема второто място с очакван ръст на богатството от 110%, допълва той.

Виетнам, където живеят 19 400 милионери и 58 мултимилионери (с инвестируеми активи за над 100 млн. долара), е считана за относително безопасна страна, в сравнение с други държави от Азиатско-тихоокеанския регион, посочва Амойлс.

Това осигурява на компаниите допълнителни стимули да започнат производство там.

“Стратегическото разположение” на държавата, която дели сухопътна граница с Китай и е близо до основни морски търговски пътища, ниските разходи за труд, както и инфраструктурата, която способства износа, трансформираха Виетнам в “основна дестинация” за международни инвестиции, се посочва в доклад на консултантската компания McKinsey.

През 2023 г. ръстът на БВП на Китай се забави до 5.05%, в сравнение с 8.02% през 2022 г., вследствие на по-слабото глобално търсене и буксуващите публични инвестиции. Производството съставлява около четвърт от БВП на страната.

Само преди 10 години БВП на глава от населението на Виетнам беше около 2 190 долара, като оттогава почти се е удвоил до 4 100 долара, сочат данни на Световната банка.

“Виетнам се развива светкавично, а по-голяма чест от населението се облагодетелства от това,” казва пред CNBC Анди Хо, старши инвестиционен директор на VinaCapital Group.

Магнит за преки чуждестранни инвестиции

Виетнам се възползва и от продължаващото търговско напрежение между САЩ и Китай. Много международни компании диверсифицират производството си във Виетнам, като част от тяхната стратегия “Китай плюс едно”, а страната постоянно отчита високи нива на преки чуждестранни инвестиции, казва Хо.

Във Виетнам те са нараснали с 32% на годишна база - до 36.6 млрд. долара през 2023 г.

“Преките чуждестранни инвестиции водят до разкриването на добри работни места с прилично заплащане и дават възможност на милиони виетнамци да подобрят качеството си на живот,” казва той.

Зад икономическия растеж на Виетнам стои експортно ориентирана индустриализация, в основата на която са три вълни на преки чуждестранни инвестиции през последните три десетилетия, а страната е на прага на четвърта вълна, казва Брайън Лий, икономист в Maybank.

Рискови фактори

Има някои насрещни ветрове, които биха могли да спрат ускоряващия се икономически растеж на Китай. Работната сила в страната ще има нужда от повече обучение, за да се справи с изискванията на сложните производствени дейности, отбелязва Лий.

“Може да се направи повече за максимизирането в повече сфери на производителността от преките чуждестранни инвестиции, посредством по-близкото сътрудничество между чуждестранните компании и техните местни партньори,” допълва той.

Продължителна глобална рецесия също така би могла да се засегне потребителското търсене на развитите пазари, което, от своя страна, може да повлияе на производствения сектор и на износа на Виетнам, казва Хо от VinaCapital.

Всяко “рязко обезценяване” на валутата също би могло да окаже негативно въздействие. Хо обаче смята, че Виетнам ще се справи с предизвикателства, които може да възникнат в бъдеще.