Багетите са забележителен компонент от кулинарната сцена на Франция. Затова не е изненада, че именно френски пекари счупиха рекорда за най-дълга багета, правена някога.

Със своите 140.53 метра дължина, тя надминава предишния италиански рекорд от 132.62 метра, държан почти пет години, според Световните рекорди на Гинес.

Дългият хляб беше направен публично в неделя по време на шоуто за багети Suresnes на наблюдателната площадка Terrasse du Fécheray в Сюрен близо до Париж. Съдия от Световните рекорди на Гинес присъства на място, за да одобри рекорда, според Ройтерс.

Екип от 18 пекари започна да приготвя тестото в 3 часа сутринта местно време, преди да наблюдава процеса на печене от 5 сутринта, според CNN. Специално за случая беше проектирана мобилна фурна.

След като хлябът беше изпечен, част от багетата беше нарязана, намазана с течен шоколад и споделена с обществеността. Друга част отиде при местната младежка асоциация Celije, за да може да бъде раздадена на бездомните същата вечер.

„Сюрен е горд да стане свидетел на този рекорд, който прославя националния символ на нашата гастрономия и занаятчиите, увековечаващи приготвянето й“, каза кметът на Сюрен Гийом Буди.

„Поздравявам пекарите, които участваха в изпичането на багетата и които поддържат традициите, които са от съществено значение за живота на нашия град“.

Доминик Анрак, президент на Френската национална конфедерация на пекарите и сладкарите посочи, че приготвянето на багетата „изисква около 10 часа работа“.

„Рекордът за най-дълга ръчно изработена багета изисква истинско колективно майсторство, браво на всички наши занаятчии пекари.“

Багетата – дълга, тънка, хрупкава питка с плитки разрези, е един от най-популярните хлябове в света.

Според официалните спецификации на френското правителство, традиционните френски багети се състоят само от бяло брашно, вода, мая и сол, имат пет разреза и са приблизително 60 сантиметра дълги и 5 до 6 сантиметра широки.

Френските багети получиха специален защитен статут през 2022 г. „Занаятчийското ноу-хау и култура на багетата“ влезе официално в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство.