Инфраструктурата за високопроизводителни изчисления (HPC), базирана на изкуствения интелект, предлага добри възможности за биткойн "копачите".

Устойчивостта на този бизнес модел обаче, както и наличният капацитет, остават под въпрос, според доклад на Needham & Company, цитиран от Investing.

Преобразуването на съществуващите инсталации за "копаене" на криптовалута в HPC инфраструктура включва големи капиталови разходи. Докато някои компоненти могат да се използват повторно, по-голямата част от съществуващите системи ще трябва да бъде преустроена, за да поддържа HPC операции, смятат експертите.

Понастоящем центровете за данни изискват инвестиция от 8-10 милиона долара на мегават в капиталови разходи, докато една инсталация за добив на биткойни обикновено струва между 300 000 и 800 000 долара на мегават.

Повечето биткойн "копачи" не притежават графични процесори, които обикновено се използват за копаене на Ethereum, и вместо това използват т. нар. специализирани интегрални схеми. Това обаче означава, че им липсва процесорният капацитет, необходим за високопроизводителните изчисления. 

Биткойн "миньорите", които се впускат в сферата на AI, придобиват предимно графични процесори - обикновено H100, и ги локализират в инсталации на трети страни, като по-бърз и по-малко интензивен начин за генериране на приходи, в сравнение с изграждането на специализирани центрове за данни.

Въпреки това, експертите на Needham вярват, че за "копачите" е по-изгодно да притежават собствени центрове за данни, особено ако имат достъп до евтина енергия, вместо да разчитат на трети страни.

Няколко големи публично търгувани компании за добив на биткойни планират да удвоят своя енергиен капацитет през следващите 12-24 месеца. Местоположението е критичен фактор, като северните райони в САЩ са предпочитани, в сравнение с регионите, като Западен Тексас, където температурите са твърде високи, а въздухът е прашен.