Дългогодишното чакане за разрешителни блокира европейските вятърни ферми, твърдят от индустрията.

Проекти с капацитет стотици гигавати вятърна енергия очакват разрешителни, за да се свържат с електропреносната мрежа в Европа - натрупване, което заплашва да забави преминаването към зелена енергия, обявиха от асоциацията WindEurope.

Защо това е важно?

Придобиването на достъп до електропреносната мрежа в момента е най-голямото препятствие пред разрастването на добива на енергия от възобновяеми източници в Европа, казват от WindEurope.

Поради факта, че европейските енергийни мрежи се модернизират прекалено бавно, за да поемат повече капацитет и бавните процедури за присъединяване към тях, в много държави някои проекти чакат до девет години, за да получат разрешително.

Главният изпълнителен директор на WindEurope Джайлс Диксън казва:

"Системата е задръстена и блокира пускането на вятърни ферми с капацитет стотици гигавати."

Какво казват цифрите?

Европейски проекти за вятърна енергия с потенциален капацитет от над 500 гигавата очакват отговор на своите заявления за свързване с електропреносната мрежа в редица държави, в това число Франция, Германия, Ирландия, Полша и Испания, сочат публикуваните днес данни.

В Италия и Великобритания има проекти за по над 100GW, които изчакват оценки за свързване към мрежата.

ЕС си е поставил за цел да добива 42.5% от елекроенергията си от възобновяеми източници до 2030 г. Това предполага увеличаване на капацитета за вятърна енергия от 220 GW днес до 425 GW до 2030 г.

Какво следва?

Вятърните проекти, които чакат на опашката, са на различни етапи и вероятно не всички ще бъдат реализирани. Например, някои от тях се конкурират помежду си за субсидии, посочват от WindEurope.

Част от проблема е, че когато кандидатстват, проектите се оценяват на базата "първи дошъл, първи обслужен", което означава, че най-зрелите проекти, или тези, които е най-вероятно да продължат, не могат да прескочат опашката.

Европейската енергийна индустрия призова правителствата да стимулират инвестициите с разширяване на електропреносните мрежи, така че да ги подготвят за по-големия наплив на енергия от възбновяеми източници и да филтрират предложенията, така че проектите, които са готови да стартират, да получават разрешителни бързо.