Когато вали сняг е почти гарантирано - движението по пътищата ще е затруднено.

За да ви помогне да се подготвите за безопасно пътуване, Daily Mail събра топ съвети за шофиране в снежни условия.

Трябва ли изобщо да шофирате?

Когато пътищата са покрити със сняг, първият въпрос, който трябва да си зададете, е: „Абсолютно необходимо ли е да седна зад волана?“

Проучване сред 13 000 британски шофьори установява, че 18 процента от тях биха отказали да променят плановете си, дори и да има предупреждения за много лошо време.

Най-добрият начин да избегнете инцидент или проблеми е да не шофирате при лоши метеорологични условия. Така че, освен ако пътуването ви не е от съществено значение, сериозно помислете дали да не го отложите.

Проверете маршрута си

Ако решите, че ще се борите със снега, проверете дали има проблеми по маршрута ви с помощта на приложения или новинарски сайтове. И си оставете достатъчно време, имайки предвид, че пътуването вероятно ще отнеме повече от нормалното.

Отстранете всички възможни рискови фактори

Има редица фактори, които трябва да вземете предвид, за да сте сигурни, че ще сте в безопасност, когато тръгвате по заснежените пътища.

 • Погрижете се предното стъкло, прозорците и всички огледала да осигуряват максимална видимост.
 • Отстранете снега от покрива на колата, за да предотвратите плъзгането му върху предното стъкло. Шофирането с купчина сняг върху автомобила е опасно и за колите зад вас.
 • Уерете се, че регистрационните табели и фаровете са ясно видими отпред и отзад.
 • Проверете гумите. Те задължително трябва да са зимни, като за шофиране в сняг се препоръчва грайферът да е поне 4 мм.
 • Проверете дали имате достатъчно течност за чистачки и дали те работят както трябва.

Носете основни неща в колата

Въпреки че повечето експерти съветват да не претоварвате колата си, за да намалите теглото й и да подобрите горивната ефективност, когато вали сняг определено трябва да разполагате с няколко основни артикула, в случай че срещнете проблеми по пътя.

Те включват:

 • Стъргалка за лед и размразител
 • Комплект за първа помощ
 • Топли дрехи, резервни обувки (в идеалния случай ботуши)
 • Одеяло
 • Храни и напитки
 • Лопата
 • Зарядно за телефон
 • Празна туба за гориво
 • Въже за теглене
 • Светлоотразителни жилетка и триъгълник

Използвайте фаровете по най-оптималния начин  

След като сте почистили снега от фаровете, се уверете, че ги използвате правилно. Ако видимостта падне толкова, че не можете да видите ясно обект на 100 метра пред вас, включете фаровете за мъгла. И не забравяйте да ги изключите, когато видимостта се подобри.

Носете и чифт слънчеви очила в колата - те ще намалят отблясъците на ниското зимно слънце, отразяващо се в снега.

Ускорявайте и спирайте плавно

Опитайте се да ускорявате възможно най-плавно при ниски обороти и обмислете използването на по-висока предавка от обичайната.

Когато тръгвате от място, обмислете използването на втора предавка, за да намалите шансовете за буксуване.

Повечето съвременни автомобили са оборудвани с различни режими на шофиране. Проверете дали вашият има настройка „сняг“ или „офроуд“. Ако не, използвайте режим „еко“, който автоматично прави ускорението по-плавно. Разбира се, ако колата е 4х4, задължително използвайте този режим.

Избягвайте да използвате круиз контрол в сняг, тъй като няма да можете да реагирате адекватно на текущите условия.

Оставете много пространство на колата отпред

Спирачният път, когато има сняг и лед, е сериозно удължен, така че оставете до 10 пъти над препоръчителната дистанция на превозното средство отпред.

Намалете скоростта

Карайте със скорост, която ви е удобна и която е подходяща за пътните условия, особено ако пътят все още не е почистен. Внимавайте за следи от колела в снега, оставени от други превозни средства, тъй като тези дири обикновено са по-хлъзгави.

Подгответе се за изкачване, спускане и завои

Ако планираният ви маршрут е планински, бъдете готови да адаптирате шофирането си при изкачване или спускане.

Когато се каните да карате нагоре по хълм, оставете достатъчно място отпред, за да можете да поддържате постоянна скорост, без да е необходимо да сменяте скоростите.

Когато се спускате, изберете по-ниска предавка, за да не се налага да използвате спирачките често. Отново оставете достатъчно място за всички други превозни средства на пътя.

Когато наближавате завой, уверете се, че сте намалили скоростта, преди да завъртите волана - това означава, че гумите на вашия автомобил ще трябва да се справят само с промяната на посоката, вместо да се опитват да се справят и със забавянето на скоростта.

Трябва да бъдете особено внимателни, ако колата ви е със задно задвижване, тъй като това ще направи шофирането в сняг или лед много по-трудно.

Какво да правите, ако колата поднесе?

На необработени пътища има голям шанс колата ви да поднесе.

Първо, важно е да не се паникьосвате. Насочете автомобила леко в противоположна на поднасянето посока. Не махайте ръцете си от волана, не скачайте върху спирачките.

Внимавайте за признаци на черен лед - когато алфалтът изглежда просто мокър, но всъщност е покрит с тънък слой лед, и се уверете, че шофирате бавно, за да намалите риска от поднасяне.