Макроикономическата среда не е обнадеждаваща в началото на 2023 г., посочват анализаторите на Barclays в прогнозата на банката за настоящата година.

Краят на войната в Украйна не се вижда, Европа е изправена пред още енергийни проблеми през годината, китайската икономика расте почти толкова бавно, колкото и през засегната от пандемията 2020 г., активността в жилищния сектор в САЩ бележи спад, а инфлацията принуди западните централните банки да вдигат лихвите с главозамайващи темпове, посочват те.

В прогнозата си за 2023 г. от Barclays засягат три основни теми: 

Настоящата година ще бъде дълга и тежка

2023 може да бъде една от най-слабите години по отношение на световния икономически растеж от десетилетия.

Анализаторите на банката очакват глобалната икономика да отбележи 1.7% ръст през тази година, което би представлявало сериозно забавяне, в сравнение с ръста от 6% през 2021 г. и значителен спад от очаквания за 2022 г. 3.2% ръст.

Инфлацията вероятно ще намалява бавно, като потребителските цени в световен мащаб ще нараснат средно с 4.6% ръст през тази година, според анализаторите на Barclays.

Развитите икономики са се насочили към рецесия, предвождани от еврозоната и Великобритания. Според Barclays, щатската икономика вероятно също ще се свие през настоящата година, след като изоставащите ефекти от супер бързия цикъл на затягане на лихвите, в крайна сметка, ще засегнат икономиката.

Анализаторите на Barclays очакват 3.8% ръст на китайската икономика. Индия изглежда като рядко приятно изключение, въпреки че икономиката на страната не е достатъчно голяма, за да окаже влияние върху перспективите пред световната икономика.

Основните централни банки ще продължат с рестриктивната политика, въпреки че икономиките се свиват 

Централните банки на Австралия, Канада и ЕЦБ се ориентираха или дадоха индикации за по-бавно затягане на паричната политика. Посоката на политиките на централните банки, които бяха внесени през миналата година обаче, няма да се промени бързо.

От една страна, данните, които са наистина важни, не показват достатъчно бързо „охлаждане“. Инфлацията в еврозоната остава над очакванията. Инфлацията и заплащането в САЩ все още са неприятно високи, а нивото на безработица в САЩ, Европа и Великобритания е много ниско.

Дори и централните банки да спрат да повишават лихвите в началото на тази година, може да им се наложи да ги вдигнат с още на по-късен етап през годината.

По-важното е, че временно спиране на повишенията не означава цялостна промяна в посоката на политиката, например в САЩ. След като повишенията на лихвите от 2022 г. засегнат икономиката през 2023 г., Фед очаква нивото на безработицата да се покачи до 4.3%, а основната лихва до 4.6%.

Анализът на Barclays предвижда 4.8% безработица в рамките на 12 месеца и 4.5% основна лихва. Независимо от това коя от двете прогнози ще се окаже вярна, в САЩ ще има загуба на много работни места, но въпреки това политиката на Фед ще бъде много рестриктивна.

Ако 2022 г. беше годината на политиката на “шок и ужас,” 2023 г. ще бъда година, в която ще трябва да се живее с нея.

Анализаторите на Barclays са негативно настроени по отношение на рисковите активи 

Въпреки спада през 2022 г., анализаторите на Barclays смятат, че глобалните пазари на акции могат да отчета още понижения. По техни наблюдения щатските акции формират дъно 30-35% под върха в разгара на рецесия.

Това предполага достигане на стойност от 3 200 пункта за индекса S&P500 през първото полугодие на 2023 г. Пазарните оценки на акциите в Европа изглеждат по-разумни, но от друга страна - макроикономическите перспективи са значително по-лоши, в сравнение със САЩ.

Облигациите се представиха по-лошо от акциите през 2022 г., а анализаторите на Barclays очакват ограничен спад при по-дългосрочните щатски книжа с фиксирана доходност. Ако трябва да избират между акции и облигации, те биха избрали второто.

Кешът обаче би трябвало да е истинският победител през 2023 г., доходността по щатските краткосрочни облигации вероятно ще достигне 4.5% или повече и ще остане на тези нива в продължение на няколко тримесечие.

Възможността за над 4% доходност, на практика без риск, е фактор, който би трябвало да повлияе на пазарите на акции и облигации през следващата година, посочват от Barclays.