Международната рейтингова агенция S&P Global понижи рейтингите на няколко банки и преразгледа перспективата си по рейтингите на други, след като от Moody's наскоро предприеха подобен ход, предупреждавайки, че рисковете за финансирането и по-слабата рентабилност вероятно ще подложат на изпитание кредитната сила на сектора.

От S&P понижиха рейтингите на Associated Banc-Corp и Valley National Bancorp вследствие на рискове за финансирането и на по-голямата зависимост от депозитите с посредничество.

От агенцията също така понижиха рейтингите на UMB Financial Corp, Comerica Bank и Keycorp, изтъквайки като причина големите отливи на депозити и преобладаващите по-високи лихви.

Рязкото повишение на лихвените проценти оказва влияние върху финансирането и ликвидността на много щатски банки, казват от S&P, допълвайки, че депозитите на банките, които са застраховани във Федералната корпорация за гарантиране на влоговете (FDIC) ще продължат да намаляват, докато Федералният резерв осъществява " количествено затягане."

От рейтнговата агенция също така понижиха перспективата по рейтинга на S&T Bank и River City Bank от стабилна на отрицателна вследствие на голямата им експозиция към търговски недвижими имоти, както и на други фактори.

По-рано през месеца от Moody's понижиха с едно ниво рейтингите на десет щатски и поставиха рейтинга на шест банкови гиганта, сред които Bank of New York Mellon BK.N, US Bancorp, State Street и Truist Financial, под наблюдение.

Фалитите на Silicon Valley Bank и Signature Bank по-рано през годината предизвикаха криза в доверието към банковия сектор в САЩ, което доведе до теглене на депозити в редица регионални банки, въпреки че властите предприеха спешни мерки за укрепване на доверието.