Ваканцията в Италия може да бъде безценно изживяване за онези, насладили се на всичко, което тази страна може да предложи.

Но лятото на 2023 г. ще остане едно от най-скъпите в историята след множество скандали за завишени цени в кафенета и ресторанти, засегнали както чуждестранните туристи, така и италианците.

Например, двойката, която е таксувана с 2 евро за разрязване на сандвич с шунка наполовина на брега на езерото Комо или младата майка в крайморския град Остия, платила 2 евро за затопляне на бутилката на бебето й в микровълнова.

Двама туристи са таксувани с 60 евро за две кафета и две малки бутилки вода в хотел Cervo в Сардиния, въпреки че собственикът твърди пред CNN, че цените са ясно посочени и се плаща най-вече за гледката към скъпите яхти на близкото пристанище.

Други туристи пък плащат по 2 евро за допълнителна празна чиния близо до Портофино в Северна Италия и 10 цента за поръска какао върху капучино в кафе-бар на езерото Комо. Италианските кафенета рядко използват какао за капучиното, с което оправдават таксата.

Тези случаи са документирани от групата за защита на потребителите Consumerism No Profit, която съобщава за зашеметяващ ръст от 130% на цените в туристическите зони в Италия това лято.

Лесни цели

Не само ресторантьорите вдигат цените. Високите стойности на горивата и енергията направиха това лято невероятно скъпо. Цените в Италия обаче са извън контрол - около 240% по-високи от тези в други средиземноморски дестинации.

Това накара много италианци да изоставят обичайните си родни места за летуване през август, избирайки крайбрежни страни, като Албания и Черна гора, които не предлагат съвсем същите италиански чар или кухня, но са финансово достъпни.

Дори италианският премиер Джорджия Мелони си взе кратка ваканция на плажа в Албания тази година.

Групата Confcommercio прогнозира, че само 14 милиона италианци ще прекарат почивката си у дома през август, което е около 30% по-малко спрямо времето преди пандемията.

 „Силният ръст на цените в секторите на въздушния транспорт, настаняването и ваканционните пакети промени дълбоко ваканционните навици на италианците“, казва Фурио Труци от групата за наблюдение на потребителите Assoutenti.

Той добавя, че това няма да спре италианците да почиват, но ще се отрази на продължителността на ваканцията им.

„Парадоксът е, че въпреки намаляването на ваканционните дни, разходите ще бъдат по-високи: лятната ваканция през 2023 г. ще струва на италианците 1.2 милиарда евро повече, отколкото през 2022 г., макар и с по-малко нощувки далеч от дома“, казва той.

Чуждестранните туристи компенсират спада в посещенията на местните, като министерството на туризма прогнозира, че 68 млн. души ще посетят страната през лятото.

Цифрата е по-голяма с повече от три милиона спрямо периода преди пандемията. Това обаче ги превръща в лесна цел за завишаване на цените.

Американските и азиатските туристи заменят руснаците тази година. Последните обаче са оставали за по-дълъг период от време и са харчели повече пари.

Най-големите нарушители

Едни от най-големите нарушители са крайбрежните заведения, които отдават под наем шезлонги и чадъри. В Пулия, например, ежедневният наем на два шезлонга и един чадър през седмицата е средно 50 евро и почти двойно през уикенда.

По на север цената за сядане на първия ред на пренаселен плаж може да бъде тройна, започвайки от около 150 евро на ден през седмицата, особено в по-ексклузивни райони, като Портофино. И това, при положение че чадърите на първи ред не са вече запазени от местните.

„Ваканция в Шарм ел Шейх в Египет струва по-малко, поради което толкова много италианци отиват на почивка в чужбина“, казва Паоло Манка от Federalberghi (Hotel Federation).

Тя обяснява, че за да стигне до традиционно италианско място за почивка, като остров Сардиния, семейство може да плати хиляди на ден - като се започне със скъпия ферибот и самолетен билет и се продължи със завишените цени на местата за настаняване и храната.

На въпроса колко са платили за две напитки Aperol Spritz в кафене на Пиаца Навона в центъра на Рим, американците Бетси и Джеймс Крамър признават, че им е неудобно да кажат. Те обаче знаят, че трябва да се бръкнат по-дълбоко за питие в заведение на популярно място.

„Просто трябва да прочетете менюто и да попитате дали има допълнителни такси. И ако има, тогава трябва или да си тръгнете, или просто да си изядете изпиете поръчаното“, съветват те.

Нулева година

Въпреки че високите цени може да се отразят на средностатистическия турист, луксозният туризъм отбелязва ръст през тази година, според италианското министерство на туризма.

Рекордните 11.7 милиона души ще отседнат в петзвездни хотели в Италия това лято, според данните за резервациите.

„През август високият клас туризъм продължава да расте, за разлика от нормалния“, посочва Антонио Ковиело от Националния изследователски център на Италия в доклад за луксозните пътувания, публикуван тази седмица.

Той добавя, че рискът от прекомерен туризъм в луксозния сектор е повод за безпокойство, тъй като може да повиши цените в сектора от среден клас, за да отговори на по-заможните пътешественици.

Министърът на туризма на Италия Даниела Сантанче посочва, че въпреки сезона, белязан от повишаването на цените и спада в пътуващите италианци, лятото е определящ момент за възстановяването на страната след пандемията.

„Бих казала, че най-накрая можем да започнем отново да обсъждаме туризма и да планираме следващите си ходове. Всъщност, това е първата година без пандемични ограничения и затова в известен смисъл можем да говорим за 2023 като за „нулева година“, допълва тя.