Инфлацията може да се завърне и отново да излезе извън контрол - по подобие на случилото се през 70-те години на миналия век.

Това означава, че Федералният резерв и останалите централни банки все още не могат да си позволят да обявят победа над високите цени, се посочва в анализ на Deutsche Bank, цитиран от Business Insider. 

Анализаторите посочват възможността американската и други икономики да навлязат отново в период на стагфлация, а очакванията на потребителите за бъдещата инфлация да се засилят драстично.

Това може да доведе до период на висока инфлация и бавен икономически растеж - ситуация, която удря икономиката през 70-те и началото на 80-те години.

Днес САЩ показват признаци, че спиралата на стагфлацията може да бъде избегната. Паричната политика вече беше драстично затегната, като Фед повиши лихвените проценти с 525 базисни пункта, за да забави скока на цените.

Централната банка също така изхвърли над 1 трилион долара активи от баланса си, което драстично намали количеството на парите в обращение, помагайки за намаляване на цените на активите.

Междувременно, натискът върху веригата на доставки и цените на суровините, които бяха два от основните фактори за инфлацията, до голяма степен намаляха. Дългосрочните инфлационни очаквания също остават близо до целта на Фед от 2%.

"Сега обаче не е време за самодоволство и има много сериозни причини за предпазливост“, предупреждават икономистите на Deutsche Bank. Те изброяват четири причини, поради които пазарите трябва да се притесняват от възобновяване на инфлацията.

Инфлацията все още е над целевите равнища във всяка държава от Г-7

Цените остават доста над целите на централните банкери в повечето развити икономики. Инфлацията в САЩ се ускори отново до 3.7% на годишна база през август, нараствайки по-бързо от темповете от 3.2%, регистрирани през юли.

Нов ценови шок може лесно да засили инфлационните очаквания

Това е така, защото инфлацията се задържа над целта на централните банкери в продължение на почти две години и все още остава над нивата отпреди пандемията в САЩ и голяма част от Европа.

"Ако има нов шок и инфлацията остане над целта за трета или дори четвърта поредна година, става все по-трудно да си представим, че дългосрочните очаквания ще останат много по-ниски от действителната инфлация“, казват икономистите.

Икономическият растеж е бавен

По-строгите финансови условия започнаха да оказват влияние върху икономиката и едва ли това ще се промени скоро. Доходността на облигациите се повиши миналата седмица, което може да повиши дълговите разходи и да попречи на растежа.

Съотношението дълг към брутен вътрешен продукт на САЩ също се намира значително над нивата от 70-те години на миналия век, което ограничава размера на фискалните стимули, които могат да бъдат използвани в подкрепа на икономическия растеж.

На евентуално облекчаване на паричната политика с цел подпомагане на растежа също не може да се разчита, като се има предвид колко "лепкава" се оказа инфлацията.

Последната част от инфлационната война на Фед обикновено е най-трудна

Трудно е да се каже кога Фед трябва да започне облекчаване на паричната политика.

Докато инфлацията се доближава до целта си, пазарите оказват по-голям натиск върху централната банка да намали лихвените проценти, тъй като по-високите разходи по заемите оказват тежко влияние върху цените на активите.

Този ефект се усилва от факта, че затягането на паричната политика работи със закъснение в икономиката, което означава, че повишенията на лихвените проценти, направени преди 18 месеца, може би все още не са се усетили напълно.

Всичко това повишава риска Фед да "прекали" със затягането и да тласне икономиката в рецесия, което е ключов проблем на пазарите през последната година.

"През последните 18 месеца имаше много обещаващи признаци, че връщането към 70-те години на миналия век може да бъде избегнато. Но, поне за момента, е твърде рано за подобни заявки“, предупреждават експертите на Deutsche Bank.