Сред изложените отбранителни и пътнически самолети и високотехнологично авиационно оборудване на Авиоизложението в Сингапур могат да се видят и електрически превозни летателни апарати, определяни от мнозина като бъдещето на градския транспорт.

Електрическите апарати с вертикално излитане и кацане (eVTOL) могат да бъдат използвани като въздушни таксита, за доставки на товари, за медицински и спешен транспорт, както и като частни превозни средства.

Три от най-големите имена в тази сфера са притежаваната от Hyundai Motor Group - Supernal, подкрепената от Boeing Wisk и Eve Air Mobility, която е собственост на Embraer, като те се стремят да комерсиализират превозните си средства до края на настоящото десетилетие.

Трите компании посочват пред CNBC услугата въздушни таксита за превози на къси разстояния като едно от първите потенциални приложения за eVTOL.

“Това просто ще бъде още един начин за пътуване, вместо да се придвижвате от летището до центъра и да стоите в колата си два часа. Те имат и алтернатива, която може да е напълно електрифицирана,” казва Йохан Бордес, главен изпълнителен директор на Eve Air Mobility.

Eve в момента тества прототип на въздушно такси и се стреми да въведе концепцията си в експлоатация до 2026 г.

“Можем да използваме сходна инфраструктура на тази, с която в момента разполагат операторите на хеликоптери,” казва главният изпълнителен директор на Supernal Джейвон Шин, отбелязвайки, че дейността може да започне в градските райони, а впоследствие ще се разшири и до маршрути, обслужващи сателитни градове.

“Отворени сме за всички възможни случаи на употреба, защото в момента няма пазар за тази услуга,” казва Шин.

Целта пред eVTOL протипа S-A2 на Supernal, представен по-рано през годината и проектиран, така че да транспортира четири пътници и пилот, е да излезе на пазара до 2028 г.

Подкрепената от Boeing Wisk в момента работи по своя автономен летателен апарат, който има сходни възможности с този на Supernal.

Германската компания за eVTOL Lilium, която има подкрепата на китайския технологичен гигант Tencent, обяви на Авиоизложението в Сингапур, че е създала организация за обслужване на клиенти за eVTOL индустрията, която предлага управление на батерии и поддръжка на полети.

Компаниите казват, че ще търсят регулаторно одобрение и сертификати за безопасност в САЩ, за да стартират своята eVTOL дейност в страната.

Катрин Макгоуън - вицепрезидент, отговарящ за Азиатско-тихоокеанския регион и за въздушните операции в Wisk, казва, че компанията се стреми да навлезе на щатския пазар до края на това десетилетие, отбелязвайки, че тя води преговори и с властите в Брисбейн, Австралия, за установяване на мрежа за eVTOL.

“Стремим се да създаден и развием мрежа за мобилност в Брисбейн и околните градове преди Олимпийските игри. Това е наистина вълнуващо,” казва Макгоуън. Брисбейн ще бъде домакин на Олимпиадата през 2032 г.

Макгоуън посочва още, че Wisk си партнира с Japan Airlines за развитие на дейност в Япония, както и в други държави в Азия — регион, на който индустрията гледа като на пазар с голям потенциал.

Шин от Supernal казва, че компания ще проучва разширяване на дейността си в Южна Корея, с подкрепата на автомобилния гигант Hyundai Motor Group.

Най-голямата южнокорейска авиокомпания Korean Air също подписа сделка със Supernal през октомври за изграждането и развиването на необходимата за градски пътувания инфраструктура и за комерасиализирането на летателния eVTOL апарат на Supernal в Южна Корея.

Шин отбелязва, че от основното южнокорейско международното летище Инчон също са проявили интерес към предложенията на Supernal.

“В региона има много подкрепящи регулатори – в Япония, Корея, Индия, Австралия и Нова Зеландия,” казва Алан Лим, директор в Alton Aviation Consultancy, който също така предупреждава, че в Азия има предизвикателства, в това число и разработването на екосистема за поддръжка на широко разпространена eVTOL дейност.

Шин от Supernal очаква eVTOL пазарът да прилича повече на автомобилната индустрия, а не на “индустрията на търговската авиация, където Boeing и Airbus доминират на глобалния пазар.”

Лим от Alton Aviation отбелязва, че предвид широкия набор от дизайни и начини на приложение на eVTOL, няма единичен фактор по отношение на формата, който може да доминира на пазара, за разлика от търговската авиация.

“При това положение сме съгласни, че индустрията ще прилича повече на автомобилната индустрия, като ще има редица големи и малки производители на eVTOL, като някои ще намират потенциални ниши и приложения за своите превозни средства.”