Колумбия стартира началната фаза на подводна експедиция за изследване на испански военен кораб, потънал в карибски води преди повече от 300 години. Смята се, че той съдържа артефакти на стойност милиарди долари, правата върху които са предмет на разгорещен спор.

Открит през 2015 г. във водите край бреговете на пристанищния град Картехена от колумбийското правителство, Сан Хосе (San José) често е наричан „свещеният Граал на корабокрушенията“.

Смята се, че тримачтовият кораб с 62 оръдия – флагман и най-голям галеон на испанската флота – е превозвал злато, сребро, изумруди и други ценни стоки от мините на Потоси в Перу. Твърди се, че е пътувал от Панама за Колумбия, когато е потънал с 600 души на борда на 8 юни 1708 г., по време на битка с британски кораби във Войната за испанското наследство.

Първият етап от експедицията ще се съсредоточи върху фотографирането на кораба с помощта на „ненатрапчиви“ дистанционни сензори, посочват от Колумбийския институт по антропология и история (ICANH), добавяйки, че резултатите могат да проправят пътя за последващи изследвания, които биха включвали възстановяване на археологически материали от корабокрушението.

След това изображенията ще бъдат използвани за съставяне на опис на археологическите открития на морското дъно. ICANH обяви мястото на откритието за национална „защитена археологическа зона“, за да „запази своята научна и археологическа стойност“.

Изследователите планират още да използват подводница с технологии за акустично позициониране, както и машина с дистанционно управление и различни сензори и инструменти, които могат да се спуснат до дълбочината на обекта.

Съдебна битка за милиарди

Откритието на Сан Хосе е важно за Колумбия – корабът е истинска съкровищница с културни и исторически артефакти, както и заради уликите, които те могат да предоставят за икономическия, социалния и политически климат в Европа в началото на 18 век.

Но също така предизвика многомилиардна съдебна битка. Колумбия твърди, че за първи път е открила Сан Хосе през 2015 г. с помощта на международни учени.

Но това беше оспорено от щатската компания Sea Search-Armada (SSA), известна преди като Glocca Morra, която твърди, че те са тези, които са открили корабокрушението в началото на 80-те години.

SSA започна съдебна битка срещу колумбийското правителство, твърдейки, че има право на приблизително 10 милиарда долара - половината от приблизителната стойност на съкровището. Властите в Колумбия пък оспорва твърденията на SSA.

Смята се, че загубата на Сан Хосе и неговия товар е причинила финансови затруднения на търговците в цяла Европа и Новия свят.